Mojmír (54): Po rozchodu mi manželka řekla, že má rakovinu. Celá rodina si myslí, že jsem ji opustil kvůli nemoci

Mojmír (54): Po rozchodu mi manželka řekla, že má rakovinu. Celá rodina si myslí, že jsem ji opustil kvůli nemoci
Zdroj: Freepik

Mojmírovo manželství bylo již nějakou dobu nefunkční. A tak se v klidu domluvili, že půjdou od sebe. Mojmírovi až poté manželka řekla, že má rakovinu. Nyní se na něj všichni dívají skrz prsty...

Michaela Hájková
Michaela Hájková 14. 06. 2023 07:00

Se Soňou (52) jsme se po nekonečných debatách rozhodli, že budeme žít odděleně. Chvíli poté, co jsem se odstěhoval, mi Soňa řekla krutou diagnózu. Navrhl jsem, že se nastěhuji zpět, ale odmítla. Příbuzní a známí mě odsuzují. Myslí si, že jsem ji opustil kvůli nemoci.

Rozchod je společné rozhodnutí

Moje manželství se Soňou zřejmě splnilo svou úlohu. Poté, co děti vylétly z hnízda, jsme vedle sebe žili jako spolubydlící. Ani jeden neměl chuť něco dělat s naším vztahem. Mnohem lépe jsme se bavili i cítili, když jsme byli od sebe. Neříkám, že to není smutné, ale to je asi každý konec manželství.

Neměli jsme v plánu ukončit veškeré kontakty. Jen jsme se shodli na tom, že bude lepší žít odděleně. Celý proces trval měsíce. Upozornili jsme děti, našel jsem si bydlení a v klidu jsme si rozdělili nějaké věci. Neměli jsme zatím v plánu žádat o rozvod. Nikdo třetí nehrál v našem vztahu roli a tak ani nebyl spěch.

Jakmile jsem se zabydlel v novém bytě, úplně jsem ožil. Byl jsem si naprosto jistý, že jsem udělal správnou věc. Něco ze mě spadlo a Soňa moje pocity sdílela. Občas jsme si večer volali, přeci jen jsme na sebe byli hodně zvyklí. Pak mi jen tak mimochodem oznámila, že má rakovinu...

Nechtěla, abych se vrátil

Ihned mě napadlo, že ta nemoc souvisí s naším rozchodem. Možná je to důsledek nefunkčního vztahu a dlouhodobého trápení. Soňa mi ale řekla, že na takové věci nevěří. Automaticky jsem jí navrhl, že se vrátím, ale odmítla.

Budeš se vracet z lítosti? O tu ti nestojím. A mít svědka toho, jak přijdu o vlasy a je mi zle, to taky nepotřebuju,“ vypoklonkovala mě. Soňa byla vždycky bojovnice, tvrdá a silná žena, co si chce problémy vyřešit sama. Od té doby jsem jí volal i několikrát denně a často ji navštěvoval. Časem se ukázalo, že léčba nezabírá a Soňa nemá velkou šanci na uzdravení.

Postupně se o jejím zdraví dozvěděla rodina a přátelé, všichni mě tvrdě odsuzovali za to, že jsem od ní odešel v takové situaci. Nechápali, že šlo o dlouhodobý proces a Soňa o moji přítomnost nemá zájem. Téměř každý předpokládá, že jsem utekl s milenkou.

Manželka věděla o nemoci už delší dobu

K manželce se nastěhovala dcera, aby jí pomohla s domácností a vším, co bude potřeba. Prozradila mi, že Soňa znala svoji diagnózu ještě předtím, než jsem odešel. Bylo mi hrozně, když jsem si představil, jak jí asi bylo. Chválil jsem si nový život, zatímco ona netušila, jak dlouho bude žít.

Nemoc nás dohromady nedala a ani by to nebylo správně. Soňa je ale moje rodina, nepřestanu se o ni starat a strachovat. Poznal jsem sice někoho nového, ale vím, že není vhodná doba na vztah. Zároveň cítím, že mi láska a něčí blízkost dělá dobře. Pocit viny ovšem zůstává...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články