Elena (46): Odjela jsem na několik týdnů od rodiny. Okolí mě odsoudilo jako špatnou matku

žena
Zdroj: Freepik

Elena už dlouho zažívala v manželství s Karlem stereotyp. Když jí kamarádka nabídla, ať za ní přiletí do Řecka, zdálo se to jako skvělý nápad. Měl však nemalá úskalí.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 27. 11. 2021 11:00

Když děti nastoupily na střední školu, poprvé na mě dolehl pocit vyhoření. S Karlem jsme měli syna Roberta poměrně brzy, bylo nám sotva dvacet. Překvapilo mě, jak rychle děti vyrostly a že už nás nepotřebují.

Mrzelo mě, že mě děti už nepotřebují

Mladší dcera Denisa k nám sice tíhla o něco více, přeci jen holčičky bývají na rodinu víc fixované, přesto mi bylo jasné, že jedna životní etapa nenávratně končí. A na to jsem nebyla připravená. S Karlem jsme žádný vášnivý vztah neměli. Sex jsme neprovozovali už několik let. "To je škoda, jak nám ty děti rychle vyrostly, viď?" říkala jsem mu často.

Karel se mi za to smál. "Prosím tě, proč si to neužíváš? Barák máme, děti už velké," vyjmenovával, ale já to tak neviděla. Dlouho jsem při své práci pomocné kuchařky hledala něco, co mě bude skutečně naplňovat. Ještě před pandemií koronaviru jsem navštěvovala všechny možné kurzy. Malování, pilates i bojové sporty.

Kamarádka mě lákala k sobě do Řecka

Moje kamarádka Lucka, nesmírně úspěšná žena, si tou dobou pořídila dům v Řecku a přestěhovala se tam. "Přileť za mnou, odpočineš si a uvidíš," lákala mě opakovaně. "Mám doma děti a manžela," oponovala jsem jí. "A oni to bez tebe pár týdnů nepřežijí? Nejsi jen matka, jsi taky žena," kroutila očima.

Nezastírala jsem, že mě změna prostředí nesmírně láká. Neuvažovala jsem nad tím ovšem až do chvíle, než jsem přišla o práci. Pandemie gastroprůmyslu příliš nenahrávala a jako pomocná kuchařka jsem nebyla nepostradatelná. V tu dobu jsme neměli moc peněz a s Karlem jsme se hádali. Na narozeniny mi do e-mailu přišla jednosměrná letenka. "Pokud chceš, přileť. Pokud nepřiletíš, nic se neděje," stálo v předmětu zprávy.

Rozhodla jsem se, že kamarádčiny nabídky využiju

Můj záměr odletět za Luckou se doma nesetkal s úspěchem. Karel se nikdy o děti sám nestaral a ačkoliv už byly skoro dospělé, jímala ho hrůza. "Jsi normální? Co to vymýšlíš za kraviny? Rodinu máš tady," rozčílil se. A mně to najednou bylo úplně jedno. Věděla jsem, že potřebuju čas pro sebe, načerpat sílu. Že už po těch letech ve stereotypu žádnou nemám. "Elenko, rozmysli si to, tohle by taky mohlo skončit rozvodem," strašila mě máma.

"To snad nemůžeš myslet vážně, Eleno, to si ženská od rodiny vůbec nemůže dovolit," pištěla na mě tchyně. A já se smála, myslela si své a tenhle příběh teď píšu z balkonu s výhledem na Egejské moře. Domů se zatím vůbec nechystám. Třeba si konečně rodina uvědomí, co vše pro ně dělám, když tam nebudu. Co je to vlastně za manželství, když je člověku lépe samotnému?

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články