Marcela (51): Manžel se rozhodl seknout s prací, sundat boty a meditovat v trávě. Nevím, kdo utáhne náš rodinný rozpočet

Marcela (51): Manžel se rozhodl seknout s prací, sundat boty a meditovat v trávě. Nevím, kdo utáhne náš rodinný rozpočet
Zdroj: Freepik

Marcelin muž se jednoho krásného dne vrátil z práce domů s tím, že dal výpověď. Sundal si boty, odešel na zahradu a začal meditovat. Marcela si s ním neví rady, trvá to již týdny.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 22. 07. 2023 07:00

Vladimír (52) sedí už několik týdnů na zahradě, popíjí zelený čaj a medituje. Já pomalu ztrácím nervy, protože jsem jediná, kdo řeší chod domácnosti. Manžel zřejmě hledá sám sebe.

Snažím se udělat si pauzu, tvrdí manžel

Ten den, kdy přišel Vláďa domů a položil výpověď z práce na stůl, jsem oněměla. Jak pak seděl hodiny na zahradě u našeho altánu, dostala jsem strach. Myslela jsem si totiž, že je třeba nevyléčitelně nemocný. Bála jsem se ho na to několik dní zeptat. Pak už jsem ale nevydržela a chtěla vědět, co má tohle všechno sakra znamenat.

„Znamená to sakra to, že chci chvíli vnímat vlastní myšlenky a zjistit, co dál. Než budu dědek, co má všechno za sebou,“ odpověděl mi klidně manžel a usmíval se u toho jako andílek. „Zatímco si budeš užívat přítomný okamžik, kdo bude vydělávat? Víš dobře, jaký mám plat,“ snažila jsem se nezvyšovat hlas.

„Taky si zasloužím pauzu. Neměl jsem to privilegium zůstat šest let na mateřské, zlato,“ usadil mě. Začala jsem se s ním dohadovat, co přesně znamená mateřská dovolená. Připomněl mi měsíce na chalupě nebo s dětmi u moře. Dokonce i to, jak jsem chodila plavat, na keramiku a italštinu. S hlídáním mi pomáhaly dvě babičky, zle jsem se vážně neměla. 

Děti manželovo chování obhajují

Vladimír nesedí jen na meditačním polštářku uprostřed zahrady, začal vášnivě vařit a uklízet. Vracím se z práce k delikatesám a naleštěným podlahám. Je to pěkné, ale peněz máme málo a já se bojím, co bude dál. Děti mají z nového chování svého otce legraci, ale také ho obhajují.

„Mami, táta má pravdu. Maká celej život. I já si dal rok pauzu na vysoké a jen tak se poflakoval, i když jsem měl brigádu,“ pravil syn. O to hůř se mi s Vladimírem dohaduje, nechci být za semetriku a částečně jeho stanovisko chápu. 

Snažím se teď najít v jeho novém postoji záchytný bod. Už jsem mu nabízela, že by se mohl živit jako kuchař. Nebo vést nějaké meditace, případně se vrátit k oboru z mládí, kdy dělával sportovního trenéra. Vladimír mi na to odpovídá, že ho nemám nikam tlačit.

Převracíme každou korunu a mám toho tak akorát dost

Bojím se sahat na naše úspory. Mohli bychom o ně přijít jen kvůli nějaké hloupé krizi středního věku. Šetřím tedy každou korunu a manžel si nestěžuje. Nechce nikam chodit, stačí mu příroda a vypěstovaná zelenina. 

Je hezké, když vám partner prozře a začne si užívat jednoduchého života. Pokud ale bude všechno na mně, za chvíli asi také skončím v práci, zahodím boty a přisednu k manželovi na zahradu. Třeba bych to měla udělat, život je krátký a možná nás pak navede sám správným směrem. Nebo se o nás postarají děti.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články