Petr (54): Manželka tajně utratila naše úspory. Chápu její důvody, ale mohla u toho víc přemýšlet

Petr (54): Manželka tajně utratila naše úspory. Chápu její důvody, ale mohla u toho víc přemýšlet
Zdroj: Freepik

Petr věděl, že jeho manželka Helena hrozně ráda pečuje o nemocná zvířátka. Nevadilo mu, že finančně podporuje útulky. Vlastně na ni byl kvůli tomu hrdý. Netušil ovšem, že za poslední měsíce utratila za tuto bohulibou činnost jejich úspory.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 12. 2022 10:00

Já asi nemám nic proti tomu, když občas pošleme pár korun na opuštěné děti, seniorům nebo přispějeme charitě nějakými věcmi. Vadí mi, když je to přespříliš. Moje manželka Helena (50) měla vždycky slabost pro zvířata. Už půl roku posílá nemalé sumy na raněná nebo nemocná zvířata. Pokud v tom bude pokračovat, dostane nás na mizinu.

Manželka ráda zachraňuje zvířata

Tchyně mi už kdysi vyprávěla, co dělala Helena, když byla malá. Sbírala raněná zvířátka a nosila je domů. Jednou prý takhle přinesla zraněného zajíce. Donutila rodiče, aby ho vzali na veterinu, protože by jinak zemřel. Tahala domů kočky, králíky nebo malé ptáčky. Zvířata miluje a jakmile nějaké vidí, už ho chce zachraňovat.

Vím, že už asi tak pět let pravidelné posílá pár stovek na jeden psí útulek. Dokonce se občas na svěřence jede podívat a nějakého vyvenčí. Kdyby zůstalo jen u toho, nemám s tím jediný problém. Cítil bych hrdost. Helena ale překročila únosnou mez. Ukázalo se, že posílá víc peněz, než si můžeme dovolit.

Přišel jsem na to úplnou náhodou. Každý máme svůj vlastní účet a jeden společný. Na ten roky odkládáme z výplaty pár tisícovek. Běžně z tohoto účtu nevybíráme. Nebo jsem si to alespoň myslel. Helena mi neřekla, že za zvířata za poslední měsíc utratila víc jak šedesát tisíc korun.

Utratila spoustu peněz za zvířátka v útulku

Už tak před čtyřmi měsíci se stalo, že mě Helena sem tam požádala o pár stovek. Na nic jsem se neptal a peníze jí rád poslal. Nenapadlo mě, co za tím vězí. To až když se nám rozbilo auto. Odešlo v něm vstřikování a bylo jasné, že se bude jednat o finančně nákladnou opravu. V servisu mi naúčtovali téměř čtyřicet tisíc. Protočil jsem panenky, ale věděl jsem, že na společném účtu je víc než dost.

Zmýlil jsem se. Bylo na něm sotva tisíc korun. Zbytek byl pryč. Běsně jsem projížděl výpisy z účtu a nestačil se divit. Tady pět tisíc jedné organizaci, tady dva tisíce na operaci nějaké kočky. Mohl bych pokračovat, ale asi chápete, kam ty peníze zmizely. Hned se mi hlavou honilo, že až Helenu uvidím, uškrtím ji. Ona však nemá pocit, že by to bylo moc.

„Musela jsem ty peníze posílat," vzlykala. Třeba ta slepá kočička... Kdybys viděl, jak měla zdevastované oko. Taky bys poslal," hájila se. Ty jsi ale utratila téměř šedesát tisíc korun. Byly to i moje peníze," chytal jsem se za hlavu. Musíš s tím přestat. Jinak skončíme na mizině," rozkázal jsem.

Udělal jsem tvrdá opatření

„To ti nemohu slíbit. Když těm zvířatům nikdo nepomůže, tak zahynou," vydírala mě. Já to chápu. Někdy je to asi drsné, ale i my musíme něco jíst," vysvětloval jsem jí to jako malému dítěti. Seberu ti dispoziční práva k účtu," zahlásil jsem. Než stihla něco říct, odešel jsem. Musel jsem to jít rozdýchat do hospody.

Opravu auta jsem zaplatil ze svého. Heleně jsem skutečně sebral práva k účtu. Věřím, že čistě ze své výplaty už nebude tak rozdavačná. Na jednu stranu mě těší, že myslí na jiné, ale tohle bylo moc. Musí v první řadě myslet na sebe, na nás a na budoucnost.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články