Marie (53): Když se exmanžel po letech vrátil od milenky, dokázal něco, co jsem myslela, že už nepůjde

Marie (53): Když se exmanžel po letech vrátil od milenky, dokázal něco, co jsem myslela, že už nepůjde
Zdroj: Freepik

Po rozvodu se Marie zapřísahala, že svého exmanžela už nechce v životě vidět. To se jí ale nevyplnilo. Marek jí jednoho dne zaklepal na dveře a svěřil se jí, že má rakovinu a umírá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 02. 2022 07:00

Když jsme se s Markem (56) rozváděli, říkala jsem si, že už ho nechci nikdy v životě vidět. Utekl mi za mladou holkou. Nezajímalo ho, jak mi je. Když mi ale před rokem zaťukal na dveře s nečekanou prosbou, vzala jsem ho zpět. Dostal rakovinu a rozhodl se, že chce umřít tam, kde je doma.

Po rozvodu jsem si byla jistá, že už muže nechci nikdy vidět

Jeho milenecký vztah jsem považovala za tu nejbolestivější zradu v životě. Žila jsem v domnění, že mu nic nechybí, takže oznámení, že si našel o dvacet let mladší cácorku, se kterou chce žít, pro mě bylo zcela nepochopitelné. Zasypala jsem ho salvou nadávek a urážek.

Po rozvodu, který fakt stál zato, jsem si slíbila, že už toho darebu nechci nikdy vidět. Jediným štěstím bylo, že jsme spolu neměli děti. Nepojilo nás tedy nic než společná minulost a na tu jsem chtěla zapomenout. Ještě roky po rozvodu jsem vnitřně zuřila a proklínala každého chlapa, který se ke mně přiblížil.

Ten největší vztek mě přešel po třech letech. Postupně jsem se s tím srovnala a žila dál. Po rozvodu máte dvě možnosti. Utápět se v žalu a bolesti, nebo začít něco dělat. Já se rozhodla pro druhou variantu. Začala jsem chodit na kurz malování, na který Marek vždycky nadával. Změnila jsem práci a měla pocit, že jsem zase trochu šťastná.

Po letech se mi exmanžel zjevil u dveří

O Markovi jsem sem tam něco zaslechla od společných známých. Doneslo se mi, že ta jeho mladá zase není tak skvělá, jak si myslel. Dobře ti tak, říkala jsem si. Pravda byla jinde. Marek jednoho dne zazvonil u mých dveří. Udiveně jsem se na něj dívala. ,,Co tu chceš? Už tě vykopla?“ pronesla jsem škodolibě.

Marek se ale se smutnou tváří pozval dovnitř. ,,Musím ti něco říct,“ řekl a na stůl položil nějaké papíry. ,,Mám rakovinu slinivky,“ dodal a já se snažila udržet kamennou tvář. ,,Díky rakovině mi došlo, co jsem udělal. Respektive, co jsem podělal,“ pokračoval. ,,A co chceš po mně?“ nechápala jsem. ,,Umírám,“ šeptl.

,,To je mi líto,“ snažila jsem se projevit lítost. ,,Moc bych si přál skonat doma. Tady, s tebou,“ zašeptal a mně vyhrkly slzy. Dlouhé minuty jsme mlčeli. Najednou to, že mě podváděl a následně opustil, nebylo tak důležité. Seděl přede mnou člověk, kterého čeká smrt. Žádal mě o kus lásky a náruč. Ten den si zajel pro věci a vrátil se domů.

Sotva jsme k sobě našli cestu, musíme se rozloučit

Požádal mě, abych ho nelitovala. ,,Chci jen tak žít,“ poznamenal a já měla pocit, že v něm zase vidím toho starého a dobrého Marka. Pravidelně jsem ho vozila na ozařování a jiné léčebné procedury. Byly dny, kdy mu bylo zle a nebyl schopen vylézt z postele. Pak přicházely světlé chvíle, kdy jsme spolu jeli na chatu, pod dekami seděli na terase a prostě jen tak byli.

Marek dokázal nemožné. Dovolil mi, abych se do něj znovu zamilovala. Otevřel se natolik, že mi řekl pravdu o tom, jak to s Jitkou bylo. Najednou jsme k sobě měli nejblíž za celou dobu známosti. Čím víc ale Marek chátrá, tím víc mi dochází, co se blíží. Konečně jsme k sobě dokázali najít cestu a co nevidět se budeme loučit. Musíme si těch pár posledních momentů společného života užít.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články