Martina (36): Těšila jsem se na Velikonoce. Netušila jsem, že mi je zkazí manžel s mým otcem

Martina (36): Těšila jsem se na Velikonoce. Netušila jsem, že mi je zkazí manžel s mým otcem
Zdroj: Freepik

Martina se dlouho těšila na hezké Velikonoce. Pozvala i své rodiče, aby byli všichni pohromadě. Jenže manžel s jejím otcem zkazili, co mohli. Tři dny v kuse se jen opíjeli. Martina si to celé představovala úplně jinak.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 04. 2022 13:00

Těšila jsem se, že si letošní Velikonoce konečně užijeme. Poslední dva roky kvůli Covidu-19 za moc nestály. Ještě loni bylo všechno buď zrušené, nebo zakázané. Letos mohly jít děti konečně zase koledovat a stýkat se se svými kamarády. Nenapadlo mě, kdo to pojme jako příležitost tři dny v kuse se opíjet. Manžel a můj otec nám totiž celé Velikonoce zkazili.

Loňské Velikonoce nám pokazil Covid-19

Loňské Velikonoce byly snad ty nejhorší za poslední roky. Veškeré akce s nimi spojené byly zrušené. Doufali jsme, že nám to svátky nepokazí, ale bohužel, byly to velmi smutné Velikonoce. Koledování v naší vesnici bylo zrušené. Lidé se báli nákazy, a tak se celá ves chovala, jako kdyby žádné Velikonoce nebyly.

Sice jsme si doma obarvili vajíčka a upekli beránka, ale nebylo to ono. Dětem chybělo koledování. Dcera natěšeně čekala na koledníky, kteří ale nepřišli. Syn musel nechat pomlázku ve skříni, protože ani on nešel koledovat. Šli jsme alespoň na procházku do lesa, ale veselé to nebylo. Manžel Bohdan (43) byl také dost nerudný, protože i on s tím měl spojené svoje zvyky.

Vždycky šli s kamarády a s malými dětmi koledovat. Občas jim někdo nalil toho panáčka a jim bylo hned veseleji. Loni s námi seděl doma, cumlal jedno pivo a bylo znát, jak ho celá situace štve. Doufali jsme, že za rok se situace s pandemií uklidní a my zase zažijeme normální Velikonoce. Od začátku roku se postupně rušily všechny restrikce a my věřili, že nás čekají veselejší Velikonoce.

Manžel se hned v sobotu opil

Na začátku dubna bylo zcela jasné, že už žádná omezení nebudou. Chtěla jsem si to užít ve velikém, takže jsem k nám na svátky pozvala i rodiče. Bohdan sice nebyl nadšený, ale já chtěla strávit čas s rodinou. Na Velký pátek máme zvyk, že skutečně nejíme maso. Do syta se za celý den najíme jen jednou.

V sobotu jsme s mamkou trochu poklidily dům. Děti nám pomáhaly. Bohdan šel za sousedem na pletení pomlázky. Odešel v jedenáct hodin dopoledne. Když ani ve dvě nebyl doma, zavolala jsem mu. Byl na mol opilý. „To si děláš srandu?" sprdla jsem ho. „Koukej jít domů," vynadala jsem mu. Domů se skoro připlazil. Dokrmil se jedním pivem a usnul.

Chrápal na celý obývák. Máma chodila kolem a rýpala do něj. „Ty ses teda povedl, chlapečku," hudrovala. Bylo mi za něj stydno. Dalo by se říct, že celou sobotu prospal. My ostatní jsme šli raději ven. Když jsme přišli, manžel už držel v ruce pivo a doplňoval promile. Večer v posteli jsem mu dala co proto a prosila ho, aby se začal chovat rozumně.

Táta s manželem nám zkazili Velikonoce

V neděli jsme se pustili do barvení vajíček a pečení beránka. Děti kolem nás radostně běhaly a máma si užívala, že je s námi. Tátu napadlo, že by šli s Bohdanem na jedno do hospůdky. Nezdálo se mi to jako dobrý nápad, ale táta si prosadil svou. To, v jakém stavu se vrátili, se snad ani nedá popsat. Leželi před barákem zpití na mol. Pořvávali, jak je život krásný a jak milují Velikonoce.

Máma už to raději nekomentovala. V pondělí ráno měli co dělat, aby vstali a šli s dětmi na koledy. I když odcházeli střízliví, přišli zase jako pod obraz. Bohdan nedokázal stát na vlastních a jeho slovům nebylo rozumět. Táta se skácel před domem na schodech a tam spal dvě hodiny. Na letošní Velikonoce jsem se vážně těšila. Bohužel, manžel s mým otcem mi je dokonale zkazili. Myslím si, že příští rok to uděláme úplně jinak.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články