Eva (53): Manžel se rozhodl, že se nenechá očkovat proti covidu. A to bohužel není všechno

Eva (53): Manžel se rozhodl, že se nenechá očkovat proti covidu. A to bohužel není všechno
Zdroj: Shutterstock

Eva se velmi bojí o svého manžela. Ten, ač trpí astmatem a cukrovkou, se zarputile odmítá očkovat proti covidu. A nejen to. Evě přidělává vrásky ještě něco dalšího.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 11. 2021 15:00

Velmi se bojím o svého manžela. Od chvíle, kdy bylo možné se očkovat proti covidu, nejevil o vakcínu sebemenší zájem. Doufala jsem, že jde jen o nějakou pózu. Jenže jak ukázal čas, Marek (61) si trvá na svém. Očkovat se prostě nenechá, ač je hodně nemocný.

Manžel brojil proti opatřením

Marek nebyl poslední roky spokojený s naší vládou. Jeho vztek na ni kulminoval v době, kdy do Česka přišel covid. Pořád nadával, jak to ti nahoře nezvládají. V jednu chvíli dokonce fandil konspiračním teoriím. Věřil, že covid je uměle vytvořená nákaza, která má za úkol zredukovat lidstvo. Když přišla první protiepidemická opatření, výrazně se proti nim vyhranil.

Odmítal nosit roušky. Choval se tak, jako by žádný koronavirus neexistoval. Nejednou na něj někdo v autobuse vystartoval, proč nemá roušku. Já z něj byla zoufalá. Nechtěl slyšet nic o tom, že by měl dodržovat opatření, která vláda vydala.

,,Kdyby se všichni chovali jako ty, jak by to tady vypadalo?“ bouřila jsem se. ,,Kéž by se všichni chovali jako já,“ bouchal se do prsou. ,,Nesmíme té hysterii propadnou. Nejsme žádné ovce,“ tvrdil. Zatímco se naše rodina chránila, Marek dělal pravý opak. Neustále se vystavoval nebezpečí nákazy. Je jen zázrak, že covid ještě nechytil.

Odmítá očkování proti covidu

Když se konečně naskytla možnost se naočkovat, cítila jsem naději. Jakmile na mě přišla řada, stoupla jsem si do fronty u očkovacího centra. Společně se mnou moje maminka. Manžel o očkování nechtěl ani slyšet. Dokonce mi vyhrožoval, že pokud si nechám vakcínu aplikovat, rozvede se se mnou. Díky bohu, nakonec moje rozhodnutí respektoval.

Po mně chtěl to samé. Přál si, abych ho do očkování nenutila. Jenže toho já nejsem schopna. Bojím se o něj. Patří do rizikové skupiny. A to jak z pohledu věku, tak onemocnění. Je astmatik a diabetik, takže když dostane koronavirus, může to pro něj znamenat konec. A v tom je právě ten problém. On raději umře, než by se nechal očkovat.

Nevadí mu vakcína jako taková, ale to, že se nemůže svobodně rozhodnout. Teď, když zesílil tlak ze strany vlády, ještě víc se staví na zadní. ,,Tak neočkování budou znevýhodnění?“ běsnil u televizních zpráv. ,,Já vám ještě ukážu. Jste pakáž!“ hrozil prstem.

Začínám se za něj stydět

Situace u nás doma je velmi vyhrocená. Celá rodina je naočkovaná. Dokonce i snacha, rádoby bio žena. Svoji životní ideu dala stranou a rozhodla se, že nebude riskovat onemocnění, ať už si o tom myslí cokoliv.

Marek byl teď 17. listopadu v Praze na demonstraci a začíná se přiklánět k antivaxerům. Zbrojí proti vládě, proti nařízení, proti mně. Našel si k sobě spojence v podobě kolegy z práce. Máme na baráku plakáty, které jasně sdělují jeho názor na věc.

Stydím se za něj, ale to je asi to nejmenší. Potřebovala bych najít nástroj, kterým bych ho přesvědčila, aby se nechal očkovat. Marek mi ale odpřisáhl jednu věc. ,,I kdybych měl být poslední, kdo je nenaočkovaný, tak mě nikdo nedonutí,“ zdůraznil mi a s tím pohnout nedokážu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články