Miriam (30): S tchyní mám lepší vztah než s vlastní mámou. Ta kvůli tomu začala žárlit

Miriam (30): S tchyní mám lepší vztah než s vlastní mámou. Ta kvůli tomu začala žárlit
Zdroj: Freepik

Miriam má velmi dobrý vztah se svou tchyní Boženou. To velmi těžce nese její matka, která se o Miriam nikdy moc nezajímala. Miriam cítí, že k Boženě má blíž, protože ta jí naslouchá a podporuje ji. To se o její vlastní matce říct nedá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 10. 2022 17:00

Když jsem si konečně našla skvělého chlapa, se kterým můžu být šťastná, zase se našlo něco, co mi to chce pokazit. Respektive někdo se mi to snaží pokazit. Máma začala žárlit na mou tchyni Boženu (58). Pravý důvod mi uniká. Zdá se, že prostě jen žárlí, jak dobrý vztah s ní mám. O to je to horší, protože proti tomu není zbraň.

Mámě jsem se nemohla svěřovat se vším

Vztah s mámou bych nazvala normálním. Nebyla vyloženě milující matkou, ale ani žádnou čarodějnicí, která by mě trápila. Vychovala mě, pečovala o mě, ale o moje hlubší pocity se nikdy zvlášť nezajímala. Možná i proto, že její matka byla dost chladná. Nikdy jsem to mámě neměla za zlé. Jak bych mohla někoho nutit, aby mě víc poslouchal, že?

V pubertě jsem pochopila, že nemá smysl svěřovat se mámě. Jakmile mohla, tak to v rámci nějaké výchovné scény použila proti mně. Ve čtrnácti letech jsem jí prostě přestala říkat některé věci. Třeba když jsem to dostala, volala jsem babičce. Máma se pak divila, proč to nevěděla jako první. O svých tajných láskách jsem si raději psala do deníčku.

Na oko jsme byly s mámou kamarádky, ale mě v našem vztahu něco chybělo. A až teď, v mých třiceti letech, to mohu dohnat. Našla jsem si před pěti lety skvělého muže. Ondřej (35) se pak stal i mým manželem. Mohu s klidným srdcem říct, že jsem vážně šťastná. Přispívá k tomu jak láska k Ondrovi, tak vztah, který mám s jeho mámou Boženou.

Máma začala žárlit na tchyni

V době chystání svatby byl mezi mámou a Božkou zásadní rozdíl. Máma mi říkala, co musím na svatbě mít. Božena se ptala, co bych si přála. To rozhodlo, kdo mi pomůže s přípravou svatby. Božena mě poslouchala a ptala se, co si přeji. Skutečně jí na tom záleželo. Máma jen chodila a rozkazovala, co by tam mělo být.

Já se chytla za ruku budoucí tchyně a připravila společně s ní překrásnou svatbu. A tam u mamky nastal zlom. Začala na náš vztah žárlit. My tři jsme občas spolu někam zašly, ale máma byla tak nějak navíc. Neuměla se uvolnit a jen tak se bavit. Pořád nás peskovala a Boženu především. Zesměšňovala ji a urážela. Poukazovala na její nedostatky a chyby, jako kdyby ona sama byla dokonalá.

Čím víc se snažila v mých očích tchyni urazit, tím víc jsem k ní tíhla. Na rodinných oslavách si máma Boženu vybírala jako terč. Jednou jsem to nevydržela a mámu požádala, aby toho nechala. „Nevím, co svým chováním sleduješ, ale měla bys to nechat. Je to trapné. Božena je skvělá ženská a ty nemáš důvod se po ní vozit," řekla jsem otevřeně.

Tchyně mi rozumí lépe než vlastní máma

Matčina typická reakce, že nechápe, o čem mluvím, mě nepřekvapila. Boženě jsem se za mámu několikrát omlouvala. Z nás dvou se staly opravdové kamarádky. Věřím jí. Vždycky, když mě něco trápí, volám jí. To u ní hledám útěchu a podporu. Vím, že u mamky bych to nenašla. Na jednu stranu mě to mrzí, protože bych takový vztah měla raději s vlastní mámou.

Jenže na tom musí pracovat obě strany. Už teď vím, že až budeme mít děti, chci, aby na ně měla Božena vliv. Je to hodný, dobrosrdečný člověk, který má srdce na správném místě. To se o mámě říct nedá. Mám ji ráda, ale jsou věci, které už nemá šanci napravit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články