Míša (35): Letošní Vánoce jsme strávili potmě. Bylo to vlastně fajn, bez televize jsme si hezky popovídali

Míša (35): Letošní Vánoce jsme strávili potmě. Bylo to vlastně fajn, bez televize jsme si hezky popovídali
Zdroj: Freepik

Míša letos zažila velmi nevšední Vánoce. I když měla všechno předem připravené, něco se přeci jen pokazilo. Na Štědrý den jim pořád dokola vypadával proud. Těsně před štědrovečerní večeří vypadl definitivně. Večeřeli samotný bramborový salát a seděli u toho v teplém oblečení. Přesto rodina považuje tyto Vánoce za jedny z nejlepších.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 12. 2022 13:00

Letos se nám Vánoce vážně vydařily. Na Štědrý den nám vypadl proud. Bohužel jsme nesehnali nikoho, kdo by nám pomohl problém vyřešit. A tak jsme měli Vánoce ve tmě.

Na Štědrý den stále vypadával proud

Když nám na Štědrý den ráno vypadl proud, netušili jsme, co se na nás chystá. Můj manžel Tonda (36) to dokázal po chvilce nahodit a prvotní panika byla zažehnána. Dopoledne jsme se dívali na pohádky, děti poletovaly po domě a nemohly se dočkat večera. Všechno jsem měla připravené. Dárky zabalené, salát se chladil v lednici a v televizi hrály typické vánoční pohádky.

Nebyl jediný důvod, proč by se nám Vánoce neměly povést. Podruhé vypadl proud kolem oběda. Zrovna jsem připravovala vinnou klobásu, když v domě zavládlo ticho. Tonda začal hudrovat, co to má znamenat. Vyšel před dům a zjistil, že spadl hlavní jistič.

Znovu ho nahodil a dům ožil. Dodělala jsem oběd a prostřela stůl. Odpoledne jsme si zašli na kratičkou procházku, abychom dětem zkrátili čas čekání na Ježíška. Vrátili jsme se kolem půl páté s tím, že do hodiny začnu smažit kapra. Už se stmívalo, takže jsme rozsvítili všechna světýlka, která máme - v oknech, před domem a hlavně vánoční stromeček.

Štědrovečerní večeře bez proudu

A pak zase vypadl proud. To už Tonda vážně nadával. Znovu vyšel před dům a snažil se nahodit hlavní jistič. Kdykoliv tak učinil, znovu spadl. Po pár minutách nám bylo jasné, že máme problém. Dům zahalila tma a ticho. „Co budeme dělat?" zeptala jsem se opatrně manžela. Ten mlčky usedl k napůl vybitému telefonu a hledal elektrikáře.

I když se několika z nich dovolal, nikdo nebyl ochotný přijet na Štědrý večer. Během hodiny začala být v domě i zima. Takže jsme se všichni navlékli do svetrů a oblékli teplé ponožky. Děti se začaly bát, že kvůli tomu Ježíšek nepřijde. Já našla několik svíček, které jsem rozmístila po domě.

Děti se vytasily s baterkami a nakonec to pro ně byla sranda. Usedli jsme ke štědrovečerní večeři. Nandali si bramborový salát a povečeřeli. Místo koled, které nám povětšinou hrají z cédéčka, jsme si zpívali. U stolu jsme si povídali a vládla skvělá atmosféra. Malý Filip (5) dokonce pronesl, že se mu to takhle líbí víc.

Nakonec to byly jedny z nejlepších Vánoc

Manžel se sice málem přizabil, když nosil z tajné skrýše vánoční dárky, ale i to nakonec mělo svoje kouzlo. Za pomocí svíček a baterek jsme si společně rozbalili dárky. Další dvě hodiny jsme si v příjemném přítmí povídali. Vlastně bylo hrozně fajn, že nám za zády nehraje televize. Večer jsme si maximálně užili.

Na noc jsme všichni ulehli do naší manželské postele a přikrytí dekami jsme se vzájemně hřáli. Druhý den odpoledne přijel elektrikář, který konstatoval, že nám odešel hlavní jistič. Dal tam prozatímní s tím, že po svátích objedná nový. My se shodli na tom, že to bylo skvělé zpestření vánočního večera. Možná z toho uděláme tradici, protože jsme lepší Vánoce asi nezažili.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články