Naďa (31): Manžel doma drží kasu. Hádá se o každou korunu, kterou mi má dát

Naďa (31): Manžel doma drží kasu. Hádá se o každou korunu, kterou mi má dát
Zdroj: Freepik

Dokud Naďa nebyla na mateřské dovolené, rodinný rozpočet táhli s manželem společně. Teď se ale situace změnila, protože pobírá jen rodičovský příspěvek. A každý měsíc bojuje s penězi. Nedávno požádala manžela o pár korun na sraz ze střední školy. Doma kvůli tomu bylo hodně dusno.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 02. 2023 10:00

Kdybych věděla, jak se můj manžel bude chovat, až nastoupím na mateřskou, možná bych dítě ani nechtěla. Dušan (35) totiž drží kasu. Určuje, za co se peníze utratí. Já si tak musím o peníze říkat. A někdy se stane, že je ani nedostanu.

Manžel miluje peníze

Vždycky jsem věděla, že můj manžel Dušan je hodně na peníze. Za těch deset let, co jsme spolu, jsem si zvykla, že má rád přehled o finanční stránce naší domácnosti. Musel nutně vědět, kolik beru peněz, ale také to, za co je utrácím. Díky bohu za to, že jsem měla vlastní účet, kam nikdy neměl přístup. Mohla jsem si o svých penězích rozhodovat sama.

Už pár let splácíme hypotéku. Ještě do nedávna to bylo rovným dílem. Každý dáváme deset tisíc na splátku. Co se týče rodinného rozpočtu, tam už tak pevná pravidla nejsou. Jednou udělám větší nákup já, jindy manžel. Každý si sám platí účty za telefon, pojištění a jiné běžné výdaje. Potud je to ještě v pořádku.

Jenže téměř před rokem jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Z mateřské jsem ještě byla schopna docela fungovat. Mohla jsem být nezávislá a platit si své věci sama. Ve chvíli, kdy jsem začala pobírat rodičovský příspěvek, se moje situace značně zhoršila.

Manžela musím žádat o peníze

Velmi rychle jsem pochopila, že už nemohu manželovi dávat polovinu splátky na hypotéku. I to, že si nemohu vyskakovat a kupovat si, co se mi zlíbí. Když jsem na něj poprvé vyrukovala s prosbou o peníze, nelíbilo se mu to. „Když na to nemáš, tak si to nekupuj," odbyl mě. To jsem zalapala po dechu a doufala, že špatně slyším.

Šlo o pár tisícovek. Jak na víkendový nákup, tak na věci pro malého. Dušan ví, kolik aktuálně dostávám a podle jeho propočtů bych měla vyjít. Situace, že nevyjdu s penězi, se ale každý měsíc opakuje. Dušan se zlobí, že neumím hospodařit. A za každou korunou, kterou mi dá, jsou sáhodlouhé řeči a poučky.

Naučila jsem se je filtrovat a jeho nejapné poznámky tiše přecházím. Ozvat jsem se musela až nedávno. Na začátku roku se konal sraz ze střední školy a já na něj chtěla jít. Jenže to bylo zrovna před termínem výplaty rodičáku. Tak jsem požádala Dušana, aby mi něco dal. A to jste měli vidět, jak začal vyvádět.

Nebaví mě být na něm závislá

„Tak ty brečíš, jak nemáš peníze, a pak si chceš jít někam na sraz?" bědoval. Zůstala jsem opařeně stát a nevěřila svým uším. Chci po tobě jen tisíc korun," reagovala jsem udiveně. Já ti je nedám. Nemáme na to, aby sis někde vyskakovala," dodal a bylo po debatě. Do mě vjel neskutečný vztek.

Pomalu rok jsem doma zavřená s dítětem. Dělám věci za dva, počítám každou korunu a on mi řekne tohle? Nechce mi dát peníze, abych se jednou mohla jít bavit? Musím říct, že mi z toho bylo velmi dlouho smutno. Ten pocit, že jste na někom závislá a on si vás vychutnává, tak ten je vážně šílený. Zamýšlím, že si najdu alespoň nějaký přivýdělek. Ráda bych se zase cítila jako svobodný člověk.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články