Pavlína (30): Manžel byl vždycky šetřivý. Teď už zachází příliš daleko, žijeme podle akčních letáků

Pavlína (30): Manžel byl vždycky šetřivý. Teď už zachází příliš daleko, žijeme podle akčních letáků
Zdroj: Freepik

Pavlína by ráda občas někam vyrazila, nebo koupila synovi nové oblečení. To se ale nezamlouvá jejímu manželovi, který sedí na domácím rozpočtu. Zakazuje Pavlíně utrácet za koupaliště, jídlo nakupují jen v akci. Pavlína je z jeho chování zoufalá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 06. 2022 13:00

Vadí mi, jak se začal manžel Daniel (37) chovat k penězům. Chápu, že nemám utrácet za blbosti, ale to, co předvádí, mě přivádí k šílenství. Šetří totiž na špatných místech. Jenže vydělávám méně než on, takže nemám hlavní slovo a musím se podřídit.

Manžel hlídá rodinný rozpočet

Když jsme spolu začínali chodit, myslím, že takový nebyl. Dokud jsme jen randili, nevnímala jsem nic neobvyklého. Kolikrát za nás zaplatil a neměl s tím jediný problém. Jeho šetřivá povaha vyplavala na povrch teprve nedávno. Asi čtyři roky po svatbě Dan nabyl dojmu, že má moc nad rodinným rozpočtem.

Jsem na mateřské dovolené s dvouletým Arnoštem. K rodičovskému příspěvku mám ještě brigádu, ale ani ta mi nepokryje výdaje. Většinu věcí platí Daniel. Nutno podotknout, že má poměrně slušnou výplatu. Dan i přesto nesmyslně šetří.

Když například zjistil, že Arnoštovi kupuji zcela nové oblečení, ježily se mu vlasy. „Proč to potřebuje nové? Vždyť pořád roste," nadával. „A kde to mám podle tebe kupovat?" zajímalo mě. „Co třeba v sekáči? Nebo v nějakém bazaru na internetu?" navrhoval. „Tak snad nejsme žádní chudáci, co si to nemohou dovolit," řekla jsem k tomu své.

Nesmím se synem ani na koupaliště

Když Dan přinesl plnou tašku flekatého a ošuntělého oblečení z druhé ruky, protočila jsem panenky. „Teď má oblečení až na tři měsíce dopředu. Nechci vidět, že mu něco kupuješ," zavelel. Nejsem sice žádná povrchní máma, ale kdybyste to oblečení viděli, v životě byste do toho své dítě neoblékli.

Teď v létě jsem měla v plánu, že budu se synem jezdit na koupaliště. Je pravdou, že máme na zahradě bazén, ale i tak jsem chtěla vyrazit mezi lidi. Prošlo mi to zatím jen jednou. Jakmile Dan zjistil, kolik stojí vstupné, málem mu praskla cévka. „Proč se jezdíte koupat, když máme bazén?" zlobil se. „Protože chci taky mezi lidi?" reagovala jsem podrážděně.

„Vždyť si můžeš kámošky pozvat sem, ne?" protestoval Dan. „To není ono," namítla jsem. Takže teď jsem dostala i zákaz utrácet peníze za koupaliště. Dan totiž neví, jaké to je být doma na mateřské a celé dny s nikým pořádně nemluvit. Jít na koupák je vysvobozením, které mi teď zatrhnul. A aby toho nebylo málo, přišel s další inovací.

Manžel je kolenovrt

Dan začal pravidelně odebírat letáky ze supermarketů. Já mám za úkol objíždět všechny slevy a podle toho nakupovat a následně vařit. Je jedno, jestli nemáme doma pečivo. Pokud není v akci, prostě ho nesmím koupit. A mě to začíná lézt na mozek. Nemám možnost o něčem rozhodnout a jednat podle svého.

Nemůžu se mu ani postavit, protože je živitel rodiny. Na jednu stranu je asi dobře, že má strach o peníze a nechce utrácet za hlouposti. Ale když se na věc podívám z té druhé strany, myslím si, že to přehání. Nedávno byl u souseda na kus řeči. Jel zrovna z práce a v autě měl basu piv. Se sousedem vypili čtyři. Druhý den už u něj ťukal, aby mu vrátil prázdné láhve. Soused na něj čuměl jako z jara. Dan má strach i o těch 12 korun za láhve. Určitě mi dáte za pravdu, že to není úplně normální.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články