PORADNA: Každý rok začátkem podzimu na mě padne splín. Koučka radí, jak se s ním vypořádat

PORADNA: Každý rok začátkem podzimu na mě padne splín. Koučka radí, jak se s ním vypořádat
Zdroj: Pexels

Také na vás pomalu útočí podzimní "depka"? Pak vězte, že v tom nejste sami. A vězte také, že existuje recept, jak se s mizernou náladou během sychravých dnů vypořádat. Podzimnímu splínu a jeho zahánění se v dalším pokračování své poradny věnuje koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 09. 2022 11:30

Špatná nálada padá s koncem léta také na osmatřicetiletou Pavlínu. "Každý rok cítím, jak na mě jde depka. Netěším se na dlouhý podzim a zimu, kdy zase bude chladno, mokro a tma," stýská si.

Právě nedostatek slunečního svitu považuje Pavlína za hlavní zdroj své špatné nálady. "To věčné šero nebo tma mi prostě vadí. Jak s těmito pocity bojovat? Už jsem si i zkoušela těšit na jednotlivé události, jako jsou Vánoce nebo Silvestr, které mě během zimy čekají a je mi jejich prožití příjemné, ale vždycky to zabere jen na chvíli," dodává.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Kdy jezdíte na dovolenou? Když čtu tyto řádky, vybaví se mi moje klientka, která říkala v podstatě to samé, a pak ji najednou napadlo, proč já vůbec jezdím na dovolenou v létě? A změnila to. Začala jezdit v listopadu a v lednu či únoru, létala do tepla, za sluníčkem. Jednak ušetřila dost peněz, protože cestování a turismus jsou v zimě finančně výhodnější, a navíc se stále měla na co těšit.

Napadá mě proto, co děláte v létě, a v zimě nikoli? Jak můžete zabezpečit, abyste si i v zimě to, co vám chybí, užila? Je možné, že máte přes zimu více volného času? Že se méně chodí ven s kamarádkami, na výlety, atd.? Co děláte, když jste sama? Jakou činnost máte ráda, co vás baví? Je spousta koníčků, na které přes léto není skoro čas. Co se naučit něco nového? Můžete si zajít na kurz malování, šití, psaní, vaření… A pak to můžete doma prohlubovat, zkoušet, oslňovat své milé.

Pokud píšete, že to tak cítíte každým rokem, udělejte letos prostě něco jinak. Vystupte ze zajetých kolejí, přehoďte výhybku, změňte svůj směr. Víte, jak to říkal Oscar Wilde, jen blázen věří, že pokud bude vše dělat stejně, změna jednou přijde. Nečekejte na zázrak, udělejte si život takový, aby se vám líbil, abyste byla šťastná.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články