PORADNA: Manžel žárlí na mou práci. Zkušená psycholožka nabízí řešení

PORADNA: Manžel žárlí na mou práci. Zkušená psycholožka nabízí řešení
Zdroj: Pixabay

Žárlivost může mít nejrůznější podoby a může se týkat i zaměstnaní. Její příčiny se liší. Když tento stav nabere na obrátkách, je ho potřeba řešit. S žárlivostí manžela na svou práci se na naši poradnu obrátila paní Zuzana.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 02. 2021 12:00

Její muž se zničehonic změnil a začíná jí vyčítat přílišnou angažovanost i čas, který tráví prací. Jak doma znovunastolit harmonii, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Dotaz z poradny: Manželovi začala vadit moje práce

Pracuji jako účetní na volné noze a musím se hodně otáčet. Jsem ráda svou paní a práce je pro mě poměrně důležitá. V poslední době se zdá, jako by to manželovi začalo vadit. Přitom on je ve své firmě také spokojený, dělá vedoucího obchodního oddělení. Co se týká výdělku, jsme na tom podobně. Jeho narážky na mou práci jsou nicméně stále agresivnější a pomalu mi začínají docházet odpovědi. Jak zklidnit situaci?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Muž takto reaguje v situaci, kdy se cítí méněcenný. Pomoc je poměrně jednoduchá, manžel od vás potřebuje signál, že je stále neodolatelný, úžasný, jedinečný. Na vašem místě bych zkusila sem tam ho jen tak obejmout, políbit a říct mu, jak moc jste ráda, že ho máte.

Chvalte ho za co nejvíce věcí (zase nepřehnat, ať nepozná, že to je cílené). Třeba i za to, že díky němu můžete dělat práci, která vás baví, že každej chlap by to neumožnil a nepodpořil vás. Že jste ráda, že vás vyslechne. Tím mu pomůžete najít ztracenou jistotu, že pro vás pořád něco znamená, a uvidíte, že všechny projevy agrese budou za chvilku jen vzpomínkou.

Dotaz z poradny: Manželovi vadí mé pracovní aktivity o víkendu

Paní Zuzana se ještě ptá: Manželovi vadí, když pracuji o víkendu, přestože si vždy najdu čas na společné aktivity. Nechce se mi úplně vzdávat systému, který mi vyhovuje. Jsou to třeba dvě hodiny denně, což myslím není nic zásadního.

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: A kolik času věnujete jen manželovi? Nemyslím teď rodině, rodičům, známým, dětem, ale opravdu jen jemu? Muži žárlí na práci partnerky v případě, kdy se cítí, jak se říká, „nedoňuňaní“. Každý den si najděte alespoň 30 minut na popovídání, a pokud o víkendu potřebujete pracovat, tak zkuste manžela zapojit.

Pamatujte, že muž je hlava rodiny, ale vy jste ten krk, který jím otáčí. Tedy to, co se děje, ovlivňujete vy, ale je třeba to dobře navléknout. Takže například muži říct, že se vám toho hodně nakupilo, že máte strach, abyste stihla termín a odevzdala práci včas. Třeba sám přijde s tím, abyste si k práci sedla i o víkendu.

Důležité je s ním komunikovat. Vysvětlit mu, co potřebujete dělat a proč. Pak je fajn tomu dát rámec. Říct například: "Lásko, myslíš, že bys mi mohl pomoct a zajet koupit xy? Moc by mi to pomohlo, já bych rychle dohnala ten nedodělek do práce, a pak konečně budeme mít čas pro sebe.“ Určitě to zvládnete ke spokojenosti obou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články