PORADNA: Žena vše konzultuje s matkou, mě odstavily na druhou kolej. Koučka radí, jak uzdravit vztahy

PORADNA: Žena vše konzultuje s matkou, mě odstavily na druhou kolej. Koučka radí, jak uzdravit vztahy
Zdroj: Pexels

Mít dobrý vztah s rodiči je pro život určitě výhodou. Všechno má ale své meze. Pokud ani v dospělosti není člověk schopen fungovat bez jejich pomoci, může z toho být velký problém. Zejména v partnerství. Tomuto tématu se v dalším díle své poradny věnuje zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 09. 2022 11:30

Petr řeší trable se svou šestadvacetiletou manželkou Vilmou, která má velmi úzký vztah s matkou. "Volají si každý den a manželka s ní konzultuje prakticky všechno, včetně našeho partnerského života," poukazuje Petr. To by možná ještě skousl, víc mu ale vadí, že kdykoliv mají doma něco řešit a rozhodují se, co dál, manželka volá mamce a chce znát její názor. "Přes něj pak nejede vlak. Prostě maminka řekla a hotovo. Mně to manželka předloží jako hotovou věc," zlobí se osmadvacetiletý muž.

Tchyně tak u mladých manželů, kteří by v dohledné době rádi založili rodinu, rozhoduje prakticky o všem - od barvy skříňky do koupelny, až po místo, kde budou trávit dovolenou. "Manželce už jsem řekl, že bychom v první řadě měli vše probírat spolu, když jsme už rok manželé, a ať z toho maminku vynechá, jenže se akorát naštvala a sdělila mi, že máma je zkušená ženská a ví všechno líp než my. Co s tím?" táže se Petr.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Vztahy ve vaší rodině bych nazvala ne zcela zdravými. Konkrétně řečeno, chybí tam respekt a svoboda, jako by vaše paní nebyla sama sebou a její matka si ji z nějakých důvodů „nárokovala“. Jakkoliv je to z určitého úhlu pohledu pochopitelné, jde o tzv. ZÁVISLÝ VZTAH, kdy si matka uspokojuje svoje mateřské a pečovatelské potřeby a dceru nenechá žít po svém.

Je zajímavé, jak je vaše žena na tuto rovnici zvyklá. Vypovídá to o tom, že tam ZÁVISLOST již je. Vaše paní se od rodičů odpoutat nejen může, ale troufám si říci, že i musí. Podmínkou samozřejmě je, že je zdravá a schopná se postarat sama o sebe (nezmiňujete žádný hendikep). Vaší paní není 16, ale 26, věk na to opravdu již má.

Ideální by bylo zvážit možnosti, které povedou k plné samostatnosti a nezávislosti. Je dost pravděpodobné, že mamince to bude vadit, dost možná bude vaši ženu i zpočátku citově vydírat, ale nesmí se nechat. Časem se hrany obrousí a bude mít zdravý vztah nejen vaše paní se svojí maminkou, ale zejména vy dva jako manželé a následně rodiče dětí.

Určitě vám doporučuji toto téma se svou paní otevřít, zavést řeč na zdravé sebevědomí, hodnotu sebe sama, přijetí sebe sama. Je spousta knih, napadá mě třeba jedna skvělá od Karyl McBride s názvem Budu vůbec někdy dost dobrá? Možná by bylo vhodné, aby vaše paní začala navštěvovat nějakého terapeuta či kouče, aby mohla pracovat s uvědoměním na mentální rovině a s emocemi na rovině nejen vědomí, ale i podvědomí. Upřímně neumím odhadnout, jak dlouho toto ještě zvládnete, pokud se vztahy neozdraví. Určitě se svou paní o tom hovořte, navštivte klidně párového terapeuta, můžete se objednat i k nám na online či osobní konzultaci.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články