Přišla na muže druhá míza? 4 kroky, se kterými krizi spolehlivě překonáte

Přišla na muže druhá míza? 4 kroky, se kterými krizi spolehlivě překonáte
Zdroj: Freepik.com

Myslíte si, že se problémy středního věku týkají jenom žen? Omyl. I naši partneři se vyrovnávají se stárnutím, úbytkem sil a nástupem různých zdravotních neduhů. Dělají to po svém a nás tím často přivádějí k šílenství.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 11. 2020 14:00

Žijete spolu již nějakých deset dvacet let a myslíte, že se dokonale znáte, jenomže váš muž se zničehonic začal dvakrát denně sprchovat, změnil účes i styl oblékání, možná že i začal chodit do posilovny. Nemusí za tím vším být jiná žena, to jen na něj přišla druhá míza…

Zrádná čtyřicítka

Mezi čtyřicátým a padesátým rokem se muži začínají potýkat s krizí středního věku, které se poeticky také říká druhá míza. Co se to vlastně děje? Podle odporníků se jedná čistě o psychický projev, kdy si muž sice uvědomuje, že stárne, ale nehodlá si tento fakt připustit. Naopak, rozhodne se celému světu dokázat, že je ve stejné kondici, jako když mu bylo pětadvacet. Jenomže ono tomu tak není. Začne panikařit a dělat nepochopitelné věci. Co na tom, že při nich vypadá komicky. Těžko mu vysvětlíte, že šediny mužům sluší a přidávají jim na charisma, stejně se nechá přebarvit.

Mám na mladší

Ne, že by se to týkalo každého chlapa, ale jev je to natolik častý, že stojí za samostatný odstavec. Totiž jednou z možností, jak si může dokázat, že je ještě v kondici, je sbalit mladou kočičku. Vždycky se najde nějaká taková, které imponuje zajištěný muž, který ji zve na večeře a kupuje dárky. Ona neřeší, že má doma ženu a dospívající děti, ani si ho nechce brát, ale on vzplane a začne pálit mosty. Protože má přece právo ještě žít, a to bez ohledu na spoušť, kterou za sebou zanechá. Časem sice procitne, ale to už bývá pozdě.  Nebo ne?

Co s tím

Jakou dát univerzální radu ženě, jejíž muž se evidentně zbláznil. Těžko říct, každý případ je jiný, ale paušálně se dá říct, že nic jiného než vyčkávací taktika nepomůže. Záleží na tom, jak moc muž ve své krizi „lítá“. Jestli si jen dokazuje, že je mladík, a vyměnil sako za mikinu, to se dá přežít. Jestli je za tím ale milenka, tak to je horší.

Jde to odpustit?

Zralá a moudrá žena jen shovívavě kývne hlavou a počká si, až milenka muži vylije perka, protože on se rozvádět nechce a ona zase nechce čekat. Ale co s navrátilcem. Přijmout ho zpátky a přejít jeho poblouznění, vrátit mu stejnou mincí a střihnout si románek se zajíčkem anebo tvrdě trvat na rozvodu. Zvažte, jestli chcete zahodit tolik krásných let kvůli jednomu románku.

Řešení na úrovni

Máte ale také svoji hrdost, které byste se neměla vzdávat. Zkuste se ale také zamyslet nad tím, jestli jste po boku svého muže nezpohodlněla a nepřestala o sebe pečovat. Podívejte se do zrcadla, jestli by i vám neprospěla změna účesu, nebo dokonce nová barva vlasů. Jestli byste neměla shodit pár kilo a pořídit si nový šatník. Třeba vás potom muž uvidí jiným úhlem pohledu.

Promluvte si

Počkejte, až přejdou všechny emoce, vytvořte klidnou atmosféru a jen ve dvou si sedněte proti sobě ke stolu. Vyříkejte si vše na rovinu. To, co vás tíží, co se vám nelíbí, i to, co byste chtěli změnit – oba. Oba totiž máte ve vtahu stejná práva a oba se můžete vyjádřit. A potom hledejte společné kompromisy. Není třeba se stoprocentně přizpůsobit partnerovi, nevzdávejte se své osobnosti, ale také není vhodné sobecky trvat jen na svých požadavcích. Když je dobrá vůle, najdete znovu společnou cestu. A potom můžete spokojeně prohlásit: Zvládli jsme krizi…

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články