4 typy tchyně: Kterou nejde nemilovat a kterou si nepřejete potkat ani v tom nehorším snu...

tchyně, svatba, nevěsta
Zdroj: Pixabay.com

Jaká je vaše tchyně? Jste spíš kamarádky, nebo sokyně? Tenhle vztah je v rodině jeden z nejkomplikovanějších. Prakticky ze dne na den se stáváte příbuznou v podstatě úplně cizí ženy a ještě jí odvádíte milované dítě. Jaký div, že vás poměřuje přísným metrem.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 10. 2020 12:00

Patřím do té myslím početné skupiny, která na svoji tchyni nedá dopustit, nebylo to ale vždycky stejně. Chtělo to vyzrát a uvědomit si některá pravidla a přestat soupeřit, přispěl k tomu i fakt, že ze mě můj syn také udělal tchyni… Dnes jsme s maminkou mého muže přítelkyně, záměrně neříkám, že je náš vztah na rovině matky s dcerou, svoji maminku mám a žádná jiná žena mi ji nahradit nemůže. Maminku mého muže ale mám moc ráda, a respektuji ji za to, jak ho vychovala.

Ale ne každá tchyně je „značka ideál“. Proberme si jednotlivé typy vztahů mezi nevěstou a maminkou jejího manžela a zkusme najít mezi nimi samy sebe nebo tu svoji „tchyni“.

Mamánkova maminka

Toto je asi ta úplně nehorší varianta. S touto ženou nemá smysl soupeřit. Vazba matky a syna je až chorobně pevná. I když je váš muž společenský, zábavný, miluje vás a na rukou by vás nosil, tak v okamžiku, kdy dojde na konfrontaci, nad jeho matkou nikdy nevyhrajete. A ona si je toho dobře vědomá.

Jestli chcete ve vztahu vydržet, vyslechněte ji, akceptujte, nevyvolávejte konflikty a doma si vše udělejte po svém. Snad vám to vyjde.

Matka žárlivá

Tenhle vztah, i když se zdá být katastrofický, až tak zlý není. Mnohdy totiž máte partnera na své straně. Vaše tchyně bohužel neunese vědomí, že si jejího chlapečka odvedla nějaká taková, a je úplně jedno, že máte státnice ze tří světových jazyků. Pro něj stejně nebudete nikdy dost dobrá.

Nebojujte a nesnažte se dokazovat, že dobrá jste, je to marný, je to marný, je to marný… Stejně ji nepřesvědčíte a jen si zaděláte na další nepříjemnosti a dusno. Hrdě a s hlavou vztyčenou absolvujte návštěvy, jízlivosti nechte stékat, vždyť ona zase odjede.

Matka pečovatelka

Tahle „maminka“ to s vámi myslí v podstatě dobře, neuvědomuje si ale, že o její nevyžádané rady nikdo nestojí. Obvykle žije sama, buď je rozvedená nebo ovdovělá, nebo prostě nemá nic jiného na starosti než vaši novou rodinu. A tak ji máte obden na návštěvě, motá se vám v kuchyni a radí, jak správně skládat košile. Moc ráda se zapojí i do výchovy vašich dětí, jejích vnoučat.

Ona není zlá, jenom moc tlačí na pilu. S touhle maminkou ale už bývá řeč a zpravidla pochopí, že ji rádi uvidíte jednou za týden…a že jí pak i vnoučata půjčíte na víkend.

Tchyně přítelkyně

Tak tohle je něco jako výhra v loterii. Matka vašeho muže je rozumná ženská, která ví, jak to v životě chodí, akceptuje vás i s vašimi nedostatky a je ráda, že jste si toho jejího kluka vzala. Můžete si s ní popovídat o životě, přijít s prosbou o radu, ale vždy si buďte vědomá, že to není vaše kamarádka, ale matka vašeho muže.

Proto radši zapomeňte na špičkování o tom, jaký je ten váš (její syn) ťunťa a že si nepřevléká denně trenýrky. Ona stejně vždycky bude spíš stranit jemu, je to stále jeho matka, tak proč by to nedělala. Ale vás přijme za svou a bude vás mít ráda jako vlastní. Na její návštěvy se můžete jenom těšit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články