Radim (37): Manželka nevydrží bez hadru a úklidu ani jeden den. Už mi to vážně leze krkem

Radim (37): Manželka nevydrží bez hadru a úklidu ani jeden den. Už mi to vážně leze krkem
Zdroj: Freepik

Radimovi nejprve imponovalo, že je jeho manželka Magda pořádkumilovná. Dnes je to ale problém, který ničí celou rodinu. Magda uklízí každý den a nutí do toho i děti. Ty jsou podle Radima příliš malé na to, aby pořád luxovaly a běhaly s hadrem. Jenže Magda jeho výhrady nebere vážně.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 03. 2023 13:00

Magda (33) byla vždycky velmi pořádkumilovná. Ze začátku mi to imponovalo. Věděl jsem, že s ní budu žít v čistotě. Jenže ona postupem času přitvrdila. Pokud není doma sterilní prostředí, není s ní řeč. A co na to já? Jsem z toho zoufalý a nevím si rady.

Manželka je posedlá uklízením

Jmenuji se Radim a jsem otcem šestileté Klaudie a čtyřleté Sáry. Holky jsou skvělé parťačky i pomocnice. S manželkou je od útlého věku vedeme přísnou rukou. Magdalénu miluji z celého srdce. Je to velmi hodná, milující a starostlivá žena. Na prvním místě má nás, svoji rodinu.

Na holky máme jasné požadavky v oblasti chování i nějakého smyslu pro pořádek. Zatímco já se spokojím s tím, že si holky udržují svůj pokoj uklizený a umí si po sobě sklidit talíře ze stolu, Magda to má jinak. Tak jako má vysoké nároky na sebe, tak je má i na holky. Co začaly chodit do školních zařízení, začala na ně tlačit s přehnaným uklízením.

Holčičky si musí každý den vysávat svůj pokoj. Společně s tím otírat plastové hračky hadrem a stírat prach z poliček. Upozorňuji, že to po nich vyžaduje každý den. Jako si musí čistit zuby, tak si musí každý den uklízet. Jestli jim to vadí? Ano a hodně! Už si několikrát stěžovaly a ptaly se, proč to musí dělat každý den. Musel jsem jít za ženou a trochu s ní promluvit.

Má vysoké nároky i na naše děti

„Nemyslíš, že to s tím uklízením, které chceš po holkách, trochu přeháníš? Vážně si musí každý den luxovat pokoj?" začal jsem. Magda se na mě velmi přísně podívala. „Jistěže, co se teď naučí, to se jim bude později hodit. Navíc bydlíme u silnice, kvůli tomu se nám tady pořád práší. Takže ano, chci, aby si uklízely denně," vysvětlila mi a sama vzala do ruky hadr.

Hadr, to je věc, bez které žena nevydrží ani den. Ať už je to hadr v podobě prachové utěrky nebo mopu, se kterým vytírá. Víte, co udělá Magda jako první, když přijde domů z práce? Napustí si kýbl s vodou a jde vytřít celý byt. Sotva to dodělá, bere si prachovku a utře všude prach. A jako třešničku na dortu si vezme dezinfekci a vydrhne celou koupelnu i toaletu.

A to prosím pěkně dělá každý den. Skutečně, každý den. Je na ní vidět, jak se v tom vyžívá. Občas se zeptám, zda chce pomoci, ale vždy se mi dostane stejné odpovědi. „Já to chci mít pořádně, ty to šulíš," řekne a dál drhne zem. A mně to začalo hrozně vadit.

Myslím, si, že je manželka nemocná

Když přijdu z práce, umím si představit, že se sbalíme a jdeme třeba na hřiště nebo do cukrárny. Na to ale podle Magdy není čas. Nejdřív úklid, pak zábava. Ale jak to chce dělat, když uklízí každý den? Dělá to i o víkendu. Je s tím ujetá, otravná, a hlavně si myslím, že i částečně nemocná. Jsem přesvědčený o tom, že je to obsese. A s tou se musí něco dělat. Magda neutrácí za kabelky a šminky. Ona nejvíce utratí za saponáty, hadry a různé čistící prostředky.

Mluvit se s ní o tom nedá. Vidí jen svoji pravdu a svoji nutkavou potřebu mít doma čisto. Netrápí ji, že jsou holky nešťastné a já vlastně také. Nikam nechodíme, jen sedíme doma. A se zvednutýma nohama, protože Magda vytírá. Musím nutně najít způsob, jak ji z toho dostat. Může se totiž stát, že jí nakonec zůstane právě jen ten hadr.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články