Sabina (35): Chci tátovi pomoci z těžké situace, ale jak se zdá, o svém osudu si rozhodne sám

Sabina (35): Chci tátovi pomoci z těžké situace, ale jak se zdá, o svém osudu si rozhodne sám
Zdroj: Freepik

Sabina řeší nelehkou situaci. Její otec se po rozvodu obrátil k alkoholu, kterým utěšuje bolest v srdci. Bohužel hazarduje se svým zdravím. Sabina se mu snaží pomoci, dokonce ho donutila jít na léčení. Nedopadlo to podle očekávání. Sabina se bojí, že se její táta upije k smrti.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 03. 2022 13:00

Mám pocit, že jsem se ocitla ve zcela bezvýchodné situaci. Mám obrovské starosti se svým tátou Jindrou (55). Po rozvodu s mámou padl na samé dno. Snažím se ho z toho mermomocí vytáhnout, ale naše situace se zdá být bezvýchodná. Táta má alkohol raději než vlastní dceru a s tím nedokážu nic udělat.

Zdálo se, že táta rozvod snáší dobře

Naši měli poslední roky veliké problémy v manželství. Rozcházeli se snad úplně ve všem. Jak v životních principech, tak v námětech na trávení společného času. Zašlo to tak daleko, že se neshodli ani na tom, jakou polévku si dají v neděli k obědu. Byla to máma, kdo se rozhodl ze vztahu odejít. Dlouho tátovi naznačovala, že manželství je v krachu.

On tomu nevěřil, nebo spíše věřit nechtěl. Máma byla jeho první velikou láskou a chtěl udělat všechno pro to, aby manželství zachránil. Byl na to ale sám, protože máma chtěla ze vztahu odejít. A to také nakonec udělala. Podala žádost o rozvod a začala žít jinde. Táta z toho byl naprosto zdrcený. Máma moji podporu vůbec nepotřebovala, takže jsem se snažila pomoci taťkovi.

Prvních několik týdnů se vážně snažil. Chodil do práce, věnoval se svému koníčku, který tolik miloval. Rád restauroval staré věci. Byl na to vážně šikovný. Sama jsem si v duchu říkala, jak dobře táta zvládá rozvod. Nenapadlo mě, co dělá po večerech. To jsem zjistila úplnou náhodou. Jednou k večeru jsem ho nečekaně navštívila a našla ho v dezolátním stavu.

Táta se upnul k alkoholu

Když mi přišel otevřít, měl co dělat, aby to ustál. „Tati? Co ti je?" vyhrkla jsem hned u dveří. „Nic mi není, co potřebuješ?“ mumlal. Zatáhla jsem tátu do bytu a zkusila ho posadit. Nejprve jsem si myslela, že mu třeba jen není dobře. Když jsem ale v obýváku na stole spatřila rozpité láhve od piva a vodky, došlo mi to.

„Alkohol nikdy nic nevyřešil. To ti snad říkat nemusím,“ nadhodila jsem a začala všechno sklízet. „Když já si nemůžu pomoct. Máma mi tak chybí. Já ji vážně miloval, chápeš?“ mluvil opileckým tónem. Jímal mě vztek a lítost zároveň. „Nepij, uděláš si to horší. Nejsi malej kluk, to zvládneš. Přijď zítra na oběd,“ dodala jsem mu odvahu.

Na oběd sice dorazil, ale tak opilý, že hned usnul. Děti nad ním stály a smály se, že děda chrápe. „Táta hrozně pije," svěřila jsem se manželovi. „Se mu div, opustila ho žena. To přejde, neboj," utěšoval mě. Když se táta probral, pomalu nevěděl, jak se k nám dostal. Znovu jsem mu musela dát kázání. Jako malému dítěti...

Táta přepije i antabus

V tomto kolotoči slibů, že přestane pít, jsme se točili několik měsíců. Táta pil dál a myslím, že s každým dnem i zvyšoval dávku. Když mi v opilosti řekl, že bez mámy nemá důvod žít, zatrnulo mi. V těch slovech byla cítit čirá zoufalost. „Tati, jestli toho nenecháš dobrovolně, musíš se jít léčit," pohrozila jsem mu.

Náš příběh nemá dobrý konec. Táta si sice o několik měsíců později řekl o pomoc, a dokonce nastoupil na ambulantní léčbu, ale je to k ničemu. On totiž dokáže přepít i antabus. A to i za cenu toho, že je mu pak neskutečně zle. Donutila jsem ho, aby nastoupil na půlroční léčbu. Šel, ale po pěti týdnech podepsal revers a vrátil se domů. A znovu sáhl po pití. Mě už k sobě nepustil, upíjí se k smrti a sám. Mám o něj veliký strach, vůbec nevím, jak mu pomoci. Bojím se, že dojde na jeho slova.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články