Sabina (38): Dva roky po maminčině smrti jsem zapnula její telefon. Zpráva, kterou jsem tam našla, mě hluboce dojala

Sabina (38): Dva roky po maminčině smrti jsem zapnula její telefon. Zpráva, kterou jsem tam našla, mě hluboce dojala
Zdroj: Unsplash

Sabině před dvěma lety zemřela maminka. Po jejím odchodu nebyla schopna dlouho sáhnout na její věci. K tomu se odhodlala teprve nedávno, kdy musela vyklidit maminčin pokoj kvůli rekonstrukci. Našla přitom její starý telefon, který šel i po letech zapnout. Byl v něm vzkaz, který Sabinu zahřál u srdce.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 03. 2023 19:00

Když mi před dvěma lety zemřela milovaná maminka, dlouho jsem nemohla na její věci sáhnout. Hned mě popadl smutek a brečela jsem jako želva. Nedávno jsem se rozhodla, že vše konečně přetřídím. Vzala jsem do ruky její starý mobilní telefon a v něm našla zprávu, která mě dojala.

Když maminka umírala, byla jsem s ní

Když vám zemře někdo, koho jste bezmezně milovali, jen těžko se s tím srovnáváte. Já seděla u maminčiny postele do poslední chvíle. Byla vážně nemocná a šance na uzdravení byla minimální, nebo spíš nulová. Chtěla jsem jí alespoň dopřát důstojný odchod a čekání na smrt jí maximálně zpříjemnit.

Když byl její stav stabilizovaný a lékař jí pustil do domácí péče, vzala jsem si ji k sobě. Připravila jí pokoj se vším potřebným. Ona vesměs celé dny jen ležela, dívala se jedním okem na televizi a pospávala. Pomáhala jsem jí jak s hygienou, tak s krmením či převlékáním.

Každý večer jsem jí četla z její oblíbené knížky nebo ukazovala staré fotografie. Občas se stalo, že se koutkem pusy pousmála. Při poslední lékařské kontrole nám doktor řekl, že mamince zbývají sotva dva měsíce života. I když jsem jeho slovům rozuměla, neuměla jsem si představit, že tady maminka jednoho dne nebude.

Po smrti jsem dva roky nesáhla na její věci

Maminka nás navždy opustila před dvěma lety. Její stav se rapidně zhoršil a musela se vrátit do nemocnice. Chodila jsem za ní každý den. Mám ale pocit, že už mě ani nevnímala. Její pohled občas působil tak, že ani neví, kdo vlastně jsem. Po její smrti jsem cítila velikou bolest. Pohřeb jsem probrečela a dlouho po něm nebyla schopna sáhnout na její věci.

Pokoj, ve kterém u nás bydlela, jsem zamknula a téměř dva roky do něj nevstoupila. To až dnes, když ta největší bolest ustoupila a já se cítila silnější. S manželem jsme se rozhodli pro rekonstrukci a já musela pokoj vyklidit. Usedla jsem na postel a prodírala se jejími věcmi. Oblečení bylo maminkou ještě načichlé. Vlily se mi slzy do očí.

Sama pro sebe jsem pronesla přání. ,,Kéž bys tu mohla být,“ zašeptala jsem a přitiskla si její košilku k obličeji. Z rozjímání mě vytrhla rána. Z nočního stolku spadnul maminčin starý telefon. Intuitivně jsem ho chtěla zapnout, i když bylo jasné, že za ty dva roky bude zcela jistě vybitý. K mému překvapení se ale displej po chvíli rozsvítil.

V jejím telefonu jsem našla vzkaz

A objevila se na něm zpráva: ,,Sabinko, mám tě moc ráda. Děkuji za všechno." Užasle jsem si to celé přečetla několikrát po sobě a nemohla tomu uvěřit. S telefonem v ruce jsem běžela za manželem a chtěla mu to ukázat. Už jsem mu ale do ruky podával vypnutý telefon.

,,Bylo tam napsané, že mě má maminka moc ráda a že za vše děkuje,“ koktala jsem rozechvěle. ,,Ten telefon nefunguje,“ podíval se na mě manžel. ,,To se ti asi jen zdálo,“ dodal a objal mě. Jeho pohled jasně říkal, že mi nevěří, a tak nemělo smysl se dál obhajovat. Později jsem vzala telefon do servisu a podle opraváře byl na vyhození. Z toho mi vychází jediné. Byl to poslední vzkaz od maminky. Jiné vysvětlení pro to zkrátka nemám.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články