Saša (47): Pomohla jsem kamarádce odejít od manipulátora. Netušila jsem, že mi brzy vrazí kudlu do zad

Saša (47): Pomohla jsem kamarádce odejít od manipulátora. Netušila jsem, že mi brzy vrazí kudlu do zad
Zdroj: Freepik

Saša podporovala kamarádku, když opouštěla svého psychopatického přítele. Byla na ni moc hrdá, jenže pak přišel šok. Kamarádka se k tyranovi vrátila a nikomu o tom neřekla.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 26. 07. 2023 10:00

Moje kamarádka Veronika (52) se léta trápila po boku přítele, který ji vysával ve všech ohledech. Byla jsem na ni moc pyšná, když sebrala síly a konečně ho opustila. Jenomže nedlouho poté jsem se dozvěděla, že jsou opět spolu a ani mi to raději neřekla. 

Léta jsem dělala kamarádce vrbu

Veronika si po rozvodu našla přítele, který byl žárlivec, manipulátor a ani bych se nebála ho označit za sociopata. Tím, že byla v té době křehká a chyběla jí sebedůvěra, snadno takovému chlapovi naletěla a dlouhá léta si nestěžovala. Pak mi plakávala na rameni a chtěla od něho odejít.

Maximálně jsem ji ve všem podporovala, vždy jsem ji vyslechla a nabídla jí případně i pokoj, kde by mohla chvíli bydlet. Její přítel Tomáš totiž často naznačoval, že nemá místo a ani prostředky na to, aby odešla. Uměl z ní udělat úplnou chudinku a já se jí pak snažila vysvětlit, že je to jeho taktika.

Díky načteným knihám a rozhovorům s psycholožkou se Veronika začala Tomášovým útlakům bránit. Když měla chvíli „navrch“, on ihned otočil a udělal oběť ze sebe. Tvrdil, že ji miluje a nedokáže bez ní žít. Slíbil, že se bude chovat lépe a omlouval se za svoje nemístné řeči. Sváděl je na to, že má sám se sebou problémy a potřebuje pomoci. 

Kamarádka měla pocit, že se o něj musí postarat

V takových momentech přepadl Veroniku ochranitelský pud, odpustila by Tomášovi vše a pak společně pracovali na tom, aby se dal dohromady. Neměla jsem pro něj slušná slova, situace se stále opakovala a já se snažila kamarádce vysvětlit, že se nachází v začarovaném kruhu.

Pochopila to až po mnoha pokusech odejít. Pokaždé zůstal Tomáš v slzách a pokaždé se k ní pak choval ještě o něco hůř. Četl si její e-maily, zprávy a kontaktoval členy rodiny, aby mezi nimi a Veronikou rozpoutal rozbroje. Podle mě mu šlo o to, oddělit Veroniku od zbytku rodiny. 

Už kvůli tomu jsem se snažila stát při ní a o všem informovat její děti. Nevím, jaká byla přesně ta poslední kapka, kvůli které si Veronika konečně sbalila kufry. Nechala jsem ji u sebe dva týdny, našly jsme hezkou garsonku a já byla ochotná pro ni udělat cokoliv. Bála jsem se, aby se psychicky nesesypala. Ona ale vypadala silná a odhodlaná a mě zaplavila hrdost, že to konečně dokázala.

Kamarádka se vrátila k tyranovi

O dva měsíce později jsem se vrátila z dovolené, sešla se s Veronikou a nestačila se divit. Vypadala mnohem lépe, usmívala se a oči jí jen jiskřily. Vyprávěla, že je všechno lepší než dřív a dotazům na Tomáše se taktně vyhýbala. Pak jsem se od její dcery dozvěděla, že je u něj zpátky. 

Nemám slov, strašně mě to zklamalo. Mám pocit, že už ta holka nemá šanci. Navíc se mi už očividně nechce svěřovat, abych ji neodsoudila. Upřímně řečeno jsem měla chuť ji poslat do háje, ale teď je mi jí líto. Opět uvěřila jeho lžím a možná je natolik labilní, že si potřebuje nechat ubližovat. Jen nevím, jestli bych jí dokázala znovu pomáhat. Jestli dokážu za nějakou dobu opět poslouchat její nářky. 

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články