Standa (43): Manželka chce, aby dcera byla nejlepší ze všech. Ale já si myslím, že ji tím ničí

Standa (43): Manželka chce, aby dcera byla nejlepší ze všech. Ale já si myslím, že ji tím ničí
Zdroj: Unsplash

Někteří lidé kladou na své děti až moc vysoké nároky. Standova dcera Alenka měla odmala ráda gymnastiku a je ohromně talentovaná. Jenže ve dvanácti letech má pocit, že ji pomalu přestává bavit kolotoč tréninků, soutěží a školy. A to se nelíbí Standově manželce Tereze, která si vysnila, že Alenka jednou půjde na olympiádu.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 15. 12. 2022 07:00

Tereza (44) byla vždy velká perfekcionistka. Všechno chtěla mít nejlepší a nejkrásnější. I to byly důvody, proč mě před skoro dvaceti lety tak okouzlila. Líbilo se mi, jak je cílevědomá a chce mít všechno podle sebe.

Moje žena možná není ideální

Inteligentní a silné ženy mě prostě přitahují. Tereza byla přesně taková. Když se nám před dvanácti lety narodila dcera Alenka, byl jsem neskutečně šťastný. Plnily se mi všechny sny. Byl jsem ženatý s úžasnou ženou, která mi dala tu nejkrásnější holčičku pod sluncem.

Avšak v poslední době si říkám, jestli jsem udělal správně. Zdá se mi, že Terezina cílevědomost a perfekcionismus jsou spíše škodlivé. Bojím se, že všechno tohle má na Alenku neblahý vliv. Je to citlivá duše, která potřebuje lásku a něhu. Tereza z ní chce dostat to nejlepší. Přijde mi, že je na ni někdy až moc tvrdá.

Dcera je ohromně šikovná

Náš největší "problém" je Alenčina záliba v gymnastice. Věnuje se jí už od čtyř let a naprosto ji zbožňuje. Pamatuji si, jako by to bylo včera. Když jsem ji viděl cvičit úplně poprvé, byla ohromná a šlo jí to. A když nám trenér později řekl, že Alenka je hodně nadaná a mohla by to dotáhnout daleko, byl jsem na ni opravdu pyšný. To jí bylo osm let.

Od té doby chodí Alenka na tréninky skoro každý den a o víkendech jezdí na závody. Má toho opravdu hodně. Tereza se v ní úplně vidí. „Doufám, že se dostane na olympiádu,“ neskrývala přede mnou svoje ambice. „Chci, aby byla ze všech nejlepší,“ dodala.

Myslím, že dceru už cvičení nebaví

A tak má Alenka opravdu velký zápřah. Když si představím, že k tomu ještě chodí do školy, je pro mě nepochopitelné, jak to všechno zvládá. A čím je starší, tím víc se mi zdá, že s tím není spokojená. Párkrát už jsem slyšel, jak se hádá s Terezou. Říkala jí, že na trénink nechce, že ji to už nebaví. Ale ona ji do toho nutila. „I když se ti nechce, jednou mi za všechno poděkuješ,“ slyšel jsem ji říkat.

Začínám mít pocit, že to Tereza přehání a Alenku tím ničí. Měli bychom jí nechat volnost a měla by si o svém životě rozhodovat sama. Nejsem rád, že ji Tereza musí do cvičení nutit. Pokud už to nechce dělat, měla by mít možnost přestat. A věnovat se i tomu, co dělají běžné dvanáctileté holky.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články