Světlana (45): Syn se stal po rozvodu nezvladatelným. Museli jsme s exmanželem spojit síly

Světlana (45): Syn se stal po rozvodu nezvladatelným. Museli jsme s exmanželem spojit síly
Zdroj: Freepik

Světlana si neví rady se svým pubertálním synem Martinem. Co se s manželem rozvedli, je jako cizí. Nemluví s ní, chodí za školu a zcela ignoruje okolní svět. Spojila tedy síly s exmanželem a snaží se Martina zase narovnat. Ale ani po dvou letech nedošlo ke změně. Světlana se bojí, že za to může právě rozvod.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 06. 2022 10:00

Jsem na pokraji svých sil. Zůstala jsem sama na výchovu svého pubertálního syna Martina (15). Co od nás manžel Miroslav (47) odešel, syn se chová jako neřízená střela. Nutně potřebuji pomoc svého ex, aby synovi domluvil, jinak se z něho zblázním.

Syn chtěl po rozvodu bydlet se mnou

Nemám pocit, že bychom s bývalým manželem udělali ve výchově chybu. Našeho Martina jsme vychovávali s těmi nejčistšími úmysly. I když už dnes netvoříme pár, na výchově jsme se vždycky shodli. Platila u nás přísná ruka, která byla vedena zdravým rozumem. Nechtěli jsme nic jiného, než aby z Martina byl slušný a poctivý člověk.

Do rozvodu to tak i vypadalo. Když jsme se s Miroslavem domluvili, že půjdeme od sebe, chtěli jsme myslet i na syna. Dali jsme mu jak možnost střídavé péče, tak té výhradní. Martin nás oba hodně překvapil. Řekl, že chce bydlet se mnou. Exmanžela to překvapilo možná ještě víc než mě. Myslel si, že kluk bude chtít bydlet s otcem.

V době rozvodu bylo Martinovi třináct let. Akorát s ním začínala mlátit puberta. Dokud jsme na to byli dva, dalo se to snést. Martin byl drzý, odmlouval nám. Nikdy nechodil včas a občas nezvedl telefon. Ani tak jsem neměla pocit, že by to byl nějaký extrém. S Mirkem jsme to brali sportovně a vzpomínali, co jsme dělali v jeho věku.

Přestala jsem na syna stačit

Po rozvodu se ale Martin začal postupně měnit. Zcela ignoroval moje prosby, aby něco udělal. Kdyby zůstalo jen u toho, možná bych to zkousla. Jenže brzy mi začal dost lhát. Když jsem pojala podezření, že chodí za školu, zatloukal. Lhal mi do očí, i když věděl, jak to nesnáším. Na třídních schůzkách jsem si vyslechla, jak je Martin najednou problémový.

Když přišel ze školy, usedl za počítač a pařil hry. Nic kolem ho nezajímalo. Zcela odmítl se mnou komunikovat. Musela jsem mu začít vyhrožovat domácím vězením, nebo zákazem počítače. Nic z toho ale nezabralo. Klidně seděl na posteli a celý den mě ignoroval. Po čase mi začal v nestřeženém okamžiku utíkat z baráku.

Hned jsem zalarmovala bývalého manžela. „Potřebuji, aby sis Martinem promluvil. On se mnou nemluví, doma mi s ničím nepomáhá. Chodí za školu, hrozí mu propadnutí. Jsem na něj krátká,“ vyložila jsem mu všechno jedním dechem. Miroslav přislíbil, že se synem hodí řeč jako chlap s chlapem. Doufala jsem, že to pomůže.

Musíme s exmanželem znovu spojit síly

Martin měl několik dní strávit u svého otce. Ten mi na konci pobytu volal a byl zcela bezradný. „Tak ti nevím, co s tím klukem je. Nic jsem z něj nedostal. Možná jen to, že nás oba nenávidí za to, že jsme šli od sebe," dodal a to mě zabolelo. „Vždyť už je velkej. Myslela jsem si, že to chápe," reagovala jsem. S exmanželem jsme spojili síly a znovu se snažíme získat Martinou přízeň.

Náš boj trvá už dva roky, ale nic se nezměnilo. Martin se zhoršil ve škole, a to v době, kdy se podávaly přihlášky na střední školu. Měl tak špatný prospěch, že jeho vysněná škola vzala za své. Nakonec skončil na učňáku a je mu to jedno. S Mirkem si začínáme uvědomovat, že je to celé možná vážně naše chyba. Možná jsme to měli ještě zkusit. Mirek navrhnul, že se k nám dočasně vrátí, abychom byli na Martina dva. Já s tím souhlasím, i když už vztah lepit nechci. Kvůli synovi to ale za zkoušku stojí. Doufám, že to k něčemu bude.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články