Sylva (27): Imaginární kamarád mého svěřence měl původ v realitě. Zjistila jsem to z šokující fotky na konci alba

Sylva (27): Imaginární kamarád mého svěřence měl původ v realitě. Zjistila jsem to z šokující fotky na konci alba
Zdroj: Unsplash

Sylva se během studií živila jako au-pair v cizině a poté i v České republice. Práce s dětmi ji hodně bavila, do jedné rodiny ale chodila hlídat jen velmi nerada. Chlapeček, kterého měla na starost, ji totiž děsil k smrti.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 21. 04. 2023 19:00

Hlídání dětí mě vždycky moc bavilo a byla jsem zvyklá na všelijaké dětské „neduhy“, takže mě toho moc nepřekvapilo. Až na malého Františka, který celou dobu tvrdil, že je s námi jeho neviditelný kamarád.

František měl imaginárního kamaráda

„Kdyby vám vyprávěl Franta o Pepíkovi, tak se nelekněte. To víte, jedináček, vybájil si brášku,“ prozradil mi Františkův tatínek, než odešli s manželkou do divadla. Ten večer jsem poprvé hlídala jejich synka ve velké vile uprostřed ještě větší zahrady. 

Malý František opravdu o Pepovi mluvil. Vyžadoval pro něj talíř s večeří, žínku na koupání a druhý polštář na spaní. Přistoupila jsem na jeho hru, přečetla oběma klukům pohádku na spaní a nad ničím se nepozastavovala. V deset večer mě z lenošení u televize vyrušil rozespalý Franta, který měl žízeň. „Dám ti trošku čaje, ale pak alou do postýlky, Františku,“ pobídla jsem ho. „Ale já jsem Pepa, Franta spí,“  řekl bezelstně a mě zajímalo, jak se naučil ráčkovat. 

Když opět usnul, prohlížela jsem si na zdi obrázky, které chlapeček nakreslil. Na každém z nich byli dva kluci, evidentně si na svém imaginárním kamarádovi zakládal. Šla jsem se projít noční zahradou, zdvihal se vítr a já došla ke dvěma houpačkám. Proč byly dvě? Po zádech mi přejel mráz.

Už jsem nevěděla, jestli hlídám Frantu, nebo Pepu

O týden později jsem vzala Františka na výlet do blízkého lesoparku, kde měl oblíbené dětské hřiště. Když jsem se na moment ohlédla, kluka jsem nemohla v tom množství dětí najít a dostala jsem strach. Ani po pečlivém propátrání každé prolézačky nebyl František k nalezení, volala jsem ho na všechny strany.

Běžela jsem mezi stromy a obešla každý balvan, až jsem narazila na jeskyňku, ve které se neskrýval nikdo jiný než můj svěřenec. Ihned mi s úsměvem oznámil, že je Pepa. Tentokrát jsem se naštvala, popadla ho za rukáv s tím, že v tom případě musíme najít Františka. 

Hodnou chvíli jsme ho marně hledali, ale František si chtěl dál hrát na Pepu. A tak jsem vymyslela, že jdu zavolat tatínkovi s maminkou, aby nám pomohli Františka najít. Vtom se ten malý rozplakal a mně ho bylo najednou líto, objala jsem ho a utěšovala. Měl v hlavě asi pořádný zmatek. 

Ve fotoalbu byla zasunutá fotka dvojčat

Celé odpoledne jsme si doma stavěli stavebnici, kreslili obrázky a na incident s hledáním Pepy nebo Františka zapomněli. Pak se Franta zvedl, doběhl k šupleti v komodě a vyhrabal album. Začali jsme si prohlížet fotky z jeho raného dětství. V zadní kapse alba byla přeložená fotografie, František mi ji podal.

Byla na ní dvě miminka. Došlo mi, že je Franta z dvojčat, pohladila jsem ho a pak jsme album uklidili zpátky. Řekla jsem o tom Frantovým rodičům a ti byli celí nesví. Netušili, že jejich syn obrázek našel. Imaginárního kamaráda mu prý nevymlouvají, aby si v klidu prošel procesem ztráty sourozence, se kterým se společně narodili a žili dva měsíce.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články