Vendula (36): Ve snu se mi zjevil zesnulý strýc. Kromě posledního rozloučení mi nechal vzkaz pro mámu

Vendula (36): Ve snu se mi zjevil zesnulý strýc. Kromě posledního rozloučení mi nechal vzkaz pro mámu
Zdroj: Unsplash

Dokud si člověk některé věci nezažije, tak jim nevěří. Vendula nemohla přijet na pohřeb svému strýci. V ten den tedy alespoň uctila jeho památku a vzpomínala na něj. Strýc ji pak v noci přišel navštívit do snu, kde se s ní rozloučil. A dokonce zanechal vzkaz pro její matku.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 01. 2023 17:00

Někdy se v našich životech přihodí věci, kterým nerozumíme. V čase, kdy zemřel můj oblíbený strýček Miloš, jsem byla tisíce kilometrů daleko. Je tedy víc než zvláštní, že nám i tak bylo dopřáno poslední loučení.

Nemohla jsem na strýcův pohřeb

Nikdy jsem se nezajímala o to, co je po smrti. Vždycky jsem ji vnímala jako tečku za životem. Když mi známé vyprávěly příběhy o tom, jak vídají své zesnulé příbuzné, neuměla jsem si představit, jak to vlastně probíhá. Koho přesně vidí a zda s nimi mohou skutečně mluvit. Přišlo mi to lidově řečeno přitažené za vlasy. To ale jen do chvíle, než jsem to zažila na vlastní kůži.

Už několik let žiji v Anglii. Mám zde zázemí, rodinu. Do Čech se vracím třikrát do roka, protože moje práce mi to častěji neumožňuje. Před dvěma lety se ke mně dostala zpráva, že strýček Miloš je na tom zdravotně špatně. Mamka mi do telefonu opatrně naznačovala, že její starší bratr umírá. Vzhledem k tomu, že jsem se strýčkem měla dobrý vztah, chtěla jsem přiletět.

Bohužel jsem to nestihla. Než jsem si v práci zařídila volno, zemřel. Pohřeb se měl konat do pěti dnů od jeho smrti. Věděla jsem, že tam nemůžu chybět a slíbila jsem, že přiletím. Bohužel mladší dcera Sára onemocněla a já s ní musela zůstat doma. Měla jsem obrovské výčitky svědomí, že se nepřijdu se strýcem rozloučit.

Strejda za mnou přišel do snu

Požádala jsem mamku, aby za mě koupila věnec a uctila strejdovu památku. V den konání pohřbu jsem si také doma zapálila svíčku a na Miloše tiše vzpomínala. Hrabala jsem se fotografiemi a plakala nad tím, že už ho nikdy neuvidím. Když jsem večer uložila dceru do postele, ze samého smutku jsem vedle ní usnula.

A měla jsem sen. Tedy, pokud to byl sen. Strýc za mnou přišel a už u dveří se usmíval. Měl na sobě svůj oblíbený červený frak. Posadil se ke mně a klidným hlasem řekl: ,,Když jsi nemohla ty za mnou, tak jsem přišel já k tobě.“ Se slzami v očích jsem mu chtěla skočit kolem krku, ale hmátla jsem do prázdna.

,,Už bude dobře. A ty netruchli,“ prohlásil a odstoupil od postele. ,,Řekni mamce, že ji mám rád a nechal jsem jí u sebe v pokoji malý dárek.“ V tu ránu jsem se probudila a pohledem hledala strýce. V první chvíli bych dala ruku do ohně za to, že v pokoji skutečně byl. Cítila jsem totiž jeho odér.

Věřím na mimořádná setkání

Tu noc jsem toho už moc nenaspala. Hned ráno jsem volala mamce, abych se zeptala, jak to snáší. ,,To víš, holka, bude mi chybět,“ truchlila. Plná dojmů z předešlé noci jsem jí řekla, co se mi zdálo. Nejvíce ji zarazil ten červený frak. V něm se totiž strýc nechal uložit do rakve. O několik dní později mi volala, že byla u bratra doma.

V jeho pokoji byl skutečný schovaný malý dárek. Jejich deníček z dob, kdy byly děti. V něm různé malůvky, básničky a myšlenky. I když ani jedna z nás na nadpřirozené věci nevěří, tentokrát jsme musely udělat výjimku. Možná to byl jen sen, ale děj v něm víc než reálný. Asi nikdy nedokážu pochopit, jak může přijít mrtvý člověk do snu a předat vzkaz. Z vlastního zážitku ale vím, že to zkrátka lze.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články