Věra (52): Manžel mě nazývá neandrtálcem. Odmítám totiž sociální sítě a čumět celý den do telefonu

Věra (52): Manžel mě nazývá neandrtálcem. Odmítám totiž sociální sítě a čumět celý den do telefonu
Zdroj: Freepik

Paní Věra je z celé rodiny jediná, kdo neholduje životu na sociálních sítích. Raději jde do lesa nebo si přečte knížku. Rodina to nechápe. Děti se jí vysmívají a manžel ji nazval neandrtálcem. Ona se ale svého způsobu života nehodlá vzdát.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 10. 2022 17:00

Jsem v naší rodině snad jediná, kdo nevyužívá sociální sítě. A to mi dalo titul neandrtálce rodiny. Jsem všem pro smích. Nedokážu jim vysvětlit, že to já jsem normální, když netrávím x hodin denně na internetu.

Rodina tráví hodně času na internetu

Vždycky, když se koná nějaká rodinná sešlost, příbuzní jako první vytahují své mazlíčky v podobě mobilních telefonů. Je vážně radost pohledět na to, jak mají všichni hlavy zaražené do svítících telefonů a zírají. Když se dcery Marie (25) zeptám, co je nového, skoro je jí na obtíž se mnou mluvit.

„Vydrž mami, musím se podívat, co je nového na Facebooku," pronese a ani nezvedne hlavu. To samé platí, když se zeptám syna. Janek (27) byl vždycky sportovní typ, většinu svého volného času trávil na hřišti. Měl velké ambice a chtěl to s tenisem někam dotáhnout. Bohužel vyměnil raketu za mobilní telefon a další vymoženosti.

Dnes je z něj tlustý valibuk, který programuje počítačové hry. Mobil, tablet a herní konzole, to jsou jeho největší přátelé. O tom, co se děje ve skutečném světe, nemá vůbec ponětí. Pohled na něj je žalostný, ale nemám šanci to změnit. Možná by mě mělo uklidnit, že sestřiny děti to mají stejně. Klidná ale nejsem. Naopak, štve mě, čemu se dnešní mladí lidé věnují.

Moje manželství ničí mobilní telefon

Nějaký čas jsem hledala podporu u svého manžela Kryštofa (53). Dlouho se řadil mezi mobilní analfabety. Dokud nedostal chytrý telefon, tvořili jsme spokojený pár. Po večerech jsme spolu luštili křížovky a sudoku. O víkendech jsme si pouštěli naše oblíbené dokumenty. Ale hlavně, pořád jsme si měli co říct.

K padesátinám mu děti pořídily chytrý telefon a tablet. Manželovo nadšení jsem nesdílela. Sotva ho s tím děti naučily pracovat, naše životy se rozdělily. Karel tráví každou volnou chvíli s telefonem v ruce. Byla jsem v úžasu, když jsem zjistila, že i on má profily na sociálních sítích. Je členem několika skupin, kde je podle všeho velmi aktivní.

„Nemám teď čas," slyším od něj každý večer, když si chci povídat. A co tak důležitého děláš?" zajímám se. Sjíždím příspěvky za celý den. V práci to nešlo," pronese a dál se věnuje tomu, co mu přijde důležitější než jeho manželka. Občas si do mě rýpnul, ať už si taky pořídím chytrý telefon a jsem ve virtuálním světě aktivní.

Pro manžela jsem neandrtálec

Ani mě nehne. Jsem spokojená se svým starým telefonem, který umí psát a volat. Nic víc od něj nevyžaduji. A právě díky tomu jsem se stala častým terčem pro svoji rodinu. Mami, seš snad jediná na světě, kdo není na Facebooku," protáčí dcera panenky nad tím, že jsem si pořád žádný profil nezaložila. Nech ji. Máma je neandrtálec,“ urazil mě manžel.

„Divní jste tady vy, ne já," ohradila jsem se. Já umím jít třeba do lesa a sbírat houby. Kdy jste naposledy napsali dopis nebo si přečetli knížku?" vztekala jsem se. To se ale všichni začali smát. Psát dopis, kde žiješ mami..." vysmál se mi syn. Dneska pošleš mejl," kroutil hlavou. Mé rodiny je mi líto. Je mi jasné, v jakém duchu budou naše děti vychovávat ty své. Je mi z toho smutno. Jsem na to sama a nikdo mě nechápe. Ale ani tento fakt mě nedonutí, abych nastoupila na stejnou loď.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články