Veronika (36): Modlila jsem se za zázrak, který se nakonec stal. Táta utekl hrobníkovi z lopaty

Veronika (36): Modlila jsem se za zázrak, který se nakonec stal. Táta utekl hrobníkovi z lopaty
Zdroj: Freepik

Veronika musela v životě překonat nejednu překážku, aby byla blíž ke štěstí. Má nemocnou maminku, ke které se po čase přidal i táta. Nejdříve mu začalo selhávat srdce, poté dostal mrtvici. Byl upoutaný na lůžku a zdálo se, že jsou jeho dny sečteny. Nakonec se ale stal zázrak.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 03. 02. 2022 13:00

Některé životní situace vypadají, že už je nemůžeme změnit. Pocity bezmoci jsem zažívala posledního půl roku. Týkaly se mého otce, který měl velké problémy se srdcem.

Můj život byl jedna velká katastrofa

Nemohu říct, že bych životem proplouvala bez potíží. Vždycky, když jsem se měla dobře, věděla jsem, že za to brzy zaplatím daň. Začalo to mamkou, která z neznámých důvodů propadla alkoholu. Na léčení nastoupila v době, kdy už u ní propukla cirhóza jater. Dnes sice abstinuje, ale s trvalými následky. Špatně mluví, často zapomíná a do práce nechodí už několik let.

Naučili jsme se s tím žít. Mívá světlejší období, kdy všechno zvládá sama. Pak ale přijdou dny, kdy neví, která bije a je všem nebezpečná. Hlavně kvůli tomu, jak často zapomíná. Nevypnutá žehlička nebo sporák jsou u ní na denním pořádku. Jsme pořád na telefonu a já jí připomínám, co má udělat. Někdy je to na palici, ale co nadělám.

Naši mě měli v pozdější věku. Tátovi je dnes sedmdesát. Vždycky se živil jako řidič. Prosezené roky v autě se na něm podepsaly. Břicho, co nosí, vypadá jako obří batoh. Jeho životospráva nikdy nestála za moc. To už jsem ale ohlídat nedokázala. I já jsem chtěla žít normálně, takže jakmile to jen trochu šlo, od našich jsem se odstěhovala.

Zdraví mých rodičů se rapidně zhoršovalo

Musela jsem zažít dva otřesné vztahy, abych se dostala k Martinovi (46). Ten má z předchozího vztahu syna, který mě první roky vyloženě nesnášel. Musela jsem mu pořád dokazovat, že mu nechci tátu vzít. To při těch všech starostech o mamku bylo velmi vyčerpávající. O Martina jsem stála, takže jsem bojovala jako lev. Vyplatilo se, dnes jsme s Jiříkem kamarádi.

S Martinem máme šestiletou Verču. Je to slunce mých dnů. Nebýt jí, myslím, že jste si o mně přečetli v novinách. Co se vlastně děje? Tátu, toho tátu, který byl nezlomný, začalo zlobit zdraví. Když mu na jedné lékařské prohlídce řekli, že jeho srdce nepracuje na sto procent, v rodině zavládl strach. Zachránil ho kardiostimulátor.

Ten ho znovu nakopnul a zdálo se, že je po problému. Jenže to neměl být konec. Po čase se ukázalo, že se otci sráží krev. Dostal léky a začal chodit na pravidelné kontroly. Snažila jsem se ho doprovázet, ale ne vždy to šlo. Ona se k tomu totiž velmi zhoršila mamka. Najednou vyžadovala častou péči.

Táta utekl hrobníkovi z lopaty

Lítala jsem od čerta k ďáblu. Mám svoji vlastní rodinu, kterou jsem kvůli podlomenému zdraví svých rodičů zanedbávala. Zhruba před šesti měsíci mi volala mamka, že je táta nějaký divný. ,,Jen sedí, oči v sloup a když promluví, nerozumím mu,“ sdělila mi do telefonu. ,,Volej rychlou,“ instruovala jsem ji, sedla do auta a jela za nimi. Táta totiž prodělal mrtvici.

Od toho dne to s ním šlo z kopce. Zůstal upoutaný na lůžku a trpěl častými epileptickými záchvaty. Nikoho nepoznával, mluvil z cesty. Musel být vyživován nitrožilně. Doktorka mi na rovinu řekla, abychom se připravili na nejhorší. Od té chvíle jsem se každý večer modlila. Já, která si z Boha vždycky jen utahovala. Dlouhý půlrok jsme žili ve strachu. Jednoho dne mi táta zavolal a sdělil mi, že ho propouštějí domů. Doktorka si to sama nedokáže vysvětlit. ,,Váš táta utekl hrobníkovi z lopaty,“ utrousila. Věřím, že se stal zázrak.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články