Zuzana (32): Manžel mi rád připomíná, že vydělávám málo. Ztrapňuje mě i před přáteli

Zuzana (32): Manžel mi rád připomíná, že vydělávám málo. Ztrapňuje mě i před přáteli
Zdroj: Unsplash

Zuzana nesnáší, jak jí manžel dává najevo, že vydělává mnohem víc peněz. Připadá si neschopná a méněcenná. Na jeho poznámky už reagují i přátelé.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 17. 06. 2023 10:00

Luboš (45) si vydělává slušné peníze a za normálních okolností bych na něj byla hrdá. On se ovšem dost netaktně vyjadřuje o tom, kolik vydělávám já. Při každé příležitosti mi dává najevo, že mě živí. Už toho mám dost!

Peníze ho začaly bavit až příliš

Krátce po svatbě se začalo manželovi hodně dařit, dnes je majitelem prosperující firmy a nemusí počítat každou korunu. Moje výplata na poště je stejná už mnoho let. A ač si přivydělávám bokem, celou částku bych mohla dát jen na bydlení a jídlo. Dřív to manželovi nevadilo a rád do našeho bydlení investoval. Teď mě srovnává se „schopnějšími“ ženami.

Čím víc si Luboš vydělává, tím víc počítá a nelíbí se mu můj malý přínos do společné kasy. Jakmile jdeme na večeři, oboří se na mě, když si nevyberu nejlevnější jídlo z lístku. „Za cizí chutná, co?“ zní jeho obvyklý dotaz. A když se ohradím, tak tvrdí, že je to přeci humor. Po takových vtipech mě ale obvykle přejde chuť k jídlu.

Nedávno jsme jeli se známými na dovolenou a manžel se nechal slyšet, že platí celé ubytování, tak ho prý můžu třeba pozvat na kávu. Bylo to velmi ponižující. Lubošovi na dovolenou přispívám v rámci svých možností a on to moc dobře ví. Nikdo nevěděl, co říct. Kamarádka se mě zastala a řekla, že jeho pohled je dost mimo. „Chlapi musí vydělávat víc, aby pak měli pocit převahy nad ženami. Jinak jsou totiž úplně v háji. Bohužel to tak pořád funguje,“ usoudila se smíchem, což odstartovalo vášnivou debatu.

Pozitivní těhotenský test mi přinesl jen strach

Dítě bych si přála, ale když jsem měla pozitivní test, rozbušilo se mi srdce a přišly slzy. Uvědomila jsem si, že s takovým mužem nechci zůstat na mateřské a poslouchat, co si nesmím pořídit. Jakoby to ten malý věděl, nakonec z toho nic nebylo. Lubošovi jsem nic neřekla a od té doby beru antikoncepci.

Když se dostane do ráže, vyjmenuje mi položky, které v poslední době platil. Připomíná mi to mého otce, který mi v pubertě dělal úplně to samé. To jsem ale neměla možnost nikam odejít. Teď uvažuji o rozvodu. Nejvíc mě zraňuje, když mi vykládá o ženských z jeho oboru, co vydělávají závratné částky. Co já s tím? Jestli jsem podle něj tak neschopná, proč spolu vůbec žijeme?

Když jsem se o tom Lubošovi zmínila, ihned vypálil, že se chci rozvodem obohatit. Nechápe, že nepotřebuji jeho peníze. Klidně budu žít z toho mála, co mám. Raději to, než poslouchat, že mě musí živit. S manželem si dokonce promluvil náš společný kamarád, kterému jsem se jednou vyplakala na rameni. Luboš mi pak vynadal, ale nepříjemné řeči o penězích už neměl tak často.

Na dovolenou letos ani nepomýšlím

Když začal Luboš koukat po dovolených, oznámila jsem mu, že letos nikam nejedu. Beru si totiž místo volna brigádu. Nemohl tomu uvěřit, ale já už si nenechám nadávat. „Zas mi tam budeš u každé večeře nadávat, že si na tu porci vydělávám celý den. Jeď si sám, když máš tolik peněz. Já si budu doma spořit a užívat bez tebe. To je lepší než dovolená,“ řekla jsem mu.

Nestačil koukat, kde beru takovou odvahu. Já už ale nemohla mlčet. Peníze jsou v manželství společné a jakmile muž vydělává hodně, ze ženské je automaticky vyžírka a zlatokopka? Zařídím se tedy podle svých finančních možností. Pochybuji, že nám manželství vydrží. Luboš by si měl najít nějakou „šikovnější“...

Další příběhy ze života

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články