Luboš (41): Jako dítě mě pronásledoval děsivý přízrak. Až ze starých fotografií jsem se dověděl, o koho šlo

Tajemné příběhy čtenářů: Jako dítě mě pronásledoval děsivý přízrak. Až ze starých fotografií jsem se dověděl, o koho šlo
Zdroj: Pexels

Duch patří mezi nechtěné spolubydlící. Dělá si, co chce, neplatí nájem, a navíc děsí okolí. Své o tom ví Luboš, pro kterého se každonoční cesta na toaletu měnila v horor, za nějž by sám velký Alfred Hitchcock jistě získal vytouženého Oscara!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 02. 11. 2023 17:00

Když mi bylo něco okolo šesti sedmi let, bál jsem se v noci jít na záchod dlouhou chodbou v domě, ve kterém jsem bydlel s rodiči a o tři roky starší sestrou. Pokaždé jsem chvíli postával na prahu pokoje a křížil nohy. Potřeboval jsem nutně čurat, ale svíral mě děs. Noc co noc mě totiž chodbou pronásledoval přízrak!

Máma tvrdila, že je to jen sen

Asi dvakrát jsem se otočil, když jsem se s ním potkal poprvé, od té chvíle jsem jen sprintoval, ruce na očích. Tři, dva, jedna, teď! Vyrazil jsem rychlostí blesku a cestou strachy ucvrkával. Toho, co v mém močovém měchýři zbylo, jsem se snažil zbavit na toaletě. Stín v dlouhých potrhaných šatech černé barvy, s vykulenýma očima a rozcuchanými vlasy zatím postával za dveřmi, občas bylo slyšet vrzání podlahy nebo tiché skřehotání. Takhle se to opakovalo každou noc.

Vždy od odpoledne jsem se snažil nic nepít, abych noční můře předcházel, ale můj hyperaktivní močák měl jiný názor. Později jsem zjistil, že jediné místo, kde se cítím dobře a v bezpečí, je mámina postel. Jenže máma mě pokaždé vyprovodila do dětského pokoje s tím, že to byl jen sen. Duchové neexistují, a pokud přece jen nějakého uvidíš, buď pozitivní a promluv na něj. V klidu ho požádej, aby odešel,“ říkávala. V klidu? A to jako jde? Nezkoušel jsem to a před sestrou jsem na sobě nedával nic znát, vysmála by se mi.

Našli jsme otcovy staré fotografie

Roky ubíhaly a já se tyto příhody snažil vytěsnit. Nevzpomínám si, kdy mě příznak přestal pronásledovat, ale jeho odkaz nezanechal stopy jen na mé duši. Před deseti lety jsme se sestrou pochovali matku, půl roku zpátky otce. Při úklidu jeho domu, který měl jít do prodeje, se mi do rukou dostala papírová krabice s černobílými fotografiemi několika mužů a žen.

Prohlíželi jsme si je, ale nikdo nám nebyl povědomý. Na slovo skoupý otec, takový samotář a morous, si historii rodiny a rodokmen nechával pro sebe, vlastně ani nebylo jasné, jestli je na fotkách nějaký náš strýc či teta, babička, dědeček…

Staré fotky odhalily děsivé tajemství

Najednou jsem narazil na podobiznu menší paní v černých dlouhých šatech, s rozcuchanými vlasy a děsivým výrazem. Krve by se ve mně nedořezal. V tom okolo procházela moje sestra, která okamžitě zbledla. „Honem, dej to pryč! Dej to pryč!“ křičela zděšeně. „To je ona!“

„Kdo?“ zeptal jsem. „Tenhle příznak mě v noci honil na chodbě jako malou holku! Dodnes mám kvůli ní noční můry!“ jako o překot vyprávěla moje sestra. Fotku jsme společně spálili, ale předtím jsme se z její druhé strany dozvěděli, že se pravděpodobně jednalo o matku našeho otce, tedy naši babičku. Čekala snad celou dobu na něj? A proč si nás vlastně vybrala? Na tohle odpovědět nedokážu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články