Zpěvačka Šárka Rezková o bipolární poruše: Když je nejhůř, nechávám si dávat elektrošoky


Miluška Bittnerová si pozvala Na kafeečko zpěvačku Šárku Rezkovou
Šárka Rezková se proslavila hitem Borůvková
Miluška si s Šárkou popovídala i o svých problémech
Bittnerová Rezkovou ocenila, jaká je to bojovnice+ 2 fotky+ 3 fotky

Nazpívala mega hit Borůvková a od té doby se jí snad v každém rozhovoru ptají, jestli má ráda borůvky. Uhodli jste správně! Jedná se o zpěvačku Šárku Rezkovou, která je známá také tím, že poskytla azyl nejstarší dceři Karla Gotta, když neměla v Praze kam jít. Následně této pomoci začala ona i její rodina litovat. V životě si prošla peklem a dodnes se z toho vzpamatovává.

Petra Járková
Petra Járková 18. 01. 2021 09:00

Když nazpívala Šárka Rezková svůj hit Borůvková, Češi jí leželi u nohou. Letní písnička zněla u každého táboráku a uměl ji snad každý. V soukromém životě však zpěvačka takové štěstí neměla. Tragicky přišla o manžela a zůstala ze dne na den sama s dětmi a bez prostředků. Nejen o této těžké životní situaci si popovídala s moderátorkou pořadu Na kafeečko herečkou Miluškou Bittnerovou.

Bittnerová: Jsem ráda, že si se mnou dáte kávičku, ale nemám borůvkový koláč.

Rezková: No, ta Borůvková se se mnou potáhne asi až do důchodu. Je jedno kolik písniček jsem nazpívala, ale lidé si budou pamatovat zrovna tuhle.

Bittnerová: Máte alergii na borůvky?

Rezková: Nemám! Já mám borůvky ráda, ale ty lesní, ne ty kanadské, co se prodávají v supermarketu.

V originále se ta vaše písnička jmenuje Jahodové víno.

Já vím, ale právě to na tom bylo to roztomilé. Tahle píseň mi byla prostě napsána přímo na tělo. Je to prostě strašně mile napsané a romantické.

Šárko, jak jste se dostala k muzice?

Já zpívám od malička. Když jsem byla malé dítě a jezdila k babičce a dědečkovi na prázdniny, dělala jsem tam všem dědouškům a babičkám na návsi koncerty. Místo mikrofonu jsem měla kvedlačku.

Jaká je Šárka?

Jsem hodně temperamentní a projevuju emoce. Nechci říct ke stáru, ale v tom zralém věku jsem se samozřejmě trochu uklidnila. Pořád se ale cítím jako prdlá holka!

Co vy a country?

U nás je country stále chápáno jako kotlíková hudba, ale já dělám americkou country, což je vlastně takový popík s country prvky. Na zpívání je to velmi těžká záležitost, i když se to možná nezdá. To samé u Borůvkové, nejedna zpěvačka si na ní vylámala zuby. Je tam velmi důležité frázování. Dodnes, když slyším, jak někteří zpěváci frázují, tak mi to trhá uši. Jsem totiž takový ten typ, co slyší všechno, až mě to někdy štve.

Šárko, co první manželství?

My jsme byli manželé jen rok, ani dítě jsme nestihli. Byl to můj učitel na škole, ale zajímavé je, že jsem si nechala jeho jméno. Jmenovala jsem se dříve Šárka Řánková.

Pak tedy přišel manžel číslo dvě a s ním děti?

Přesně tak! S druhým manželem mám dvě děti. Měli jsme krásné manželství, ale manžel pracoval na zaoceánských lodích, takže jsem byla často sama. Ale vydržela jsem to. No ale pak přišel nafoukaný Brabec, kterému jsem také přišla nafoukaná. Nejprve jsme si byli protivní a nesnášeli se, ale pak se něco zlomilo. Šla jsem jednou na zkoušku a měla jsem takový ten pocit, jako když mě někdo zezadu propichuje pohledem, tak jsem se otočila a on tam seděl v červeném saku a roláku. Řekla jsem tehdy dobrý den a on byl strašně překvapený, že jsem ho pozdravila. No a pak na nás spadl nějaký ten nebeský pytel.

Ale on byl takový milovník žen, ne?

Myslíte, že byl kurevník? (smích) Byl!

Ale s vámi se uklidnil, ne?

Ano, byla to tak obrovská láska, že už pak sílu na žádnou ženskou neměl. Jednou jsem mu řekla, že pokud mi bude nevěrný, podvede tím jen sám sebe.

Vy jste ale byla vdaná?

Přesně, ale nechtěla jsem z rodiny dělat blbce, tak jsem se rozvedla. Pak se rozvedl i Jiřík. Ale stejně jsem si to vyžrala od začátku až do konce. Říkalo se, že jsem s ním kvůli prachům a že to ženu přes postel. Začali nás brát třeba až po dvou letech.

Tak jste se vdala znovu.

Já se vdávat už nechtěla. Jiří mě žádal třikrát, než jsem souhlasila. V té době jsem už čekala Dominika, ale nevěděla jsem o tom, takže to nebyla svatba kvůli mému těhotenství. Už tenkrát jsem ale cítila, že něco není v pořádku.

Nakonec jste ale přišla o Jirku způsobem, se kterým se není snadné smířit. Zvládla jste to?

Já jsem se s jeho ztrátou nesrovnala nikdy. Čas všechno ohladí, to jo, hrany se obrousí, ale jizva zůstane navždycky.

Zanechal Jiří dopis na rozloučenou nebo existují pochybnosti, co se stalo? Udělal to sám?

Myslím, že to sám určitě neudělal. Myslím, že ho prostě někdo zhasl. Všichni mi doporučovali, ať po tom raději nepátrám.

Jak jste potom fungovala?

Prostě jsem děti chtěla ochránit, jela jsem jako namydlená tryskomyš. Každý den jsem celý rok automaticky jela od rána do večera, pak jsem se zamkla v koupelně a brečela, ale tak, aby mě děti neviděly. Pořád jsem si opakovala, že děkuju Bohu, že se nic nestalo mým dětem.

Nejhorší ale bylo, že jsem Jirkovi dala svoje poslední peníze, a po jeho smrti jsme zůstali úplně bez prostředků. Takže týden potom, co se Jirka zastřelil, nebo ho někdo zastřelil, jsem musela začít zpívat a bavit lidi. Tenkrát jsem neměla ani na pleny. Samozřejmě mi pak pomohli rodiče a můj bývalý muž, který mi dokonce přivezl peníze. Také spousta přátel mi nabízela půjčku, ale nemohla jsem ji přijmout, protože jsem nevěděla, jak jim ty peníze vrátím. Takový Karel Černoch mi dohazoval kšefty, abych si něco vydělala. Neměla jsem ani na pohřeb a Karel tenkrát udělal mezi lidmi z branže sbírku.

Šárko, vy jste prostě bojovnice. V médiích dokonce proběhlo, že jste skončila v psychiatrické léčebně.

Ano, bohužel. Po smrti manžela jsem dělala strašnou frajerku, jak všechno zvládám a že nepotřebuju pomoc. Takhle jsem to táhla asi sedm let. Pak už to ale bylo moc, měla jsem obrovské deprese a pomýšlela na sebevraždu. Nejhorší bylo, že jsem se třeba nemohla vůbec hýbat a obviňovala jsem se, že jsem nestvůra líná. Všechno pro mě bylo strašně náročné, takže mi musel hodně pomáhat nejstarší syn. Kamarádka už to nemohla vydržet a poslala mě k psychologovi a okamžitě nastala léčba.

Měla jsem velké štěstí, že mi antidepresiva sedla, ale i tak mi po třech letech diagnostikovali afektivní bipolární poruchu. Mám prokombinovaný koktejl léků, který už mi umí většinou pomoci. Když je hůř, mám ještě injekce, a když je úplně nejhůř, nechávám si dávat elektrošoky. Je to pro mě bohulibá léčba, která mi pomáhá tím, že restartuje mozek, a já jsem pak rok i rok půl v pohodě. Jde vlastně o takový uměle vyvolaný epileptický záchvat. Dělá se to v narkóze a rozhodně to není žádná prča. Špatně se mi potom mluvilo a vymazala se mi část paměti. Texty si ale díkybohu pamatuju, ale neučím se je už tak svižně jako dřív.

Celý rozhovor se zpěvačkou Šárkou Rezkovou si můžete poslechnout v úvodním videu.

Související články

Další články