Když přijdou sychravé dny, rozhodně si zkuste uvařit dýňovou polévku. Zahřeje a provoní celou kuchyň. V našem receptu navíc figuruje kari a chilli, takže také ochutnáte něco nového.
Pokud budete používat dýni hokaido, nemusíte ji loupat, protože její slupka díky tepelné úpravě změkne. Jiné druhy dýní stačí oloupat škrabkou, rozříznout na poloviny či čtvrtiny a lžící vydlabat střed se semínky. Ty nevyhazujte, můžete si z nich připravit báječné mlsání. Stačí je propláchnout, osušit a upražit.
Jak uvařit dýňovou polévku
Příprava dýňové polévky není složitá a díky kari a chilli bude mít říz, který se k podzimu báječně hodí. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 menší dýně (např. hokaido)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
- kari
- chilli
- muškátový květ
Dýni oloupeme a vydlabeme část se semínky. Poté ji nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Podle chuti přidáme sůl a muškátový květ.
Pak polévku rozmixujeme dohladka a necháme ještě krátkou chvíli probublávat. Polévku můžeme zahustit 2-3 lžícemi mouky rozmíchané ve vodě nebo jíškou. Přidáme smetanu, zbylé koření podle chuti, promícháme a necháme asi 20 minut provařit.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Dýňová polévka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz