Nejlepší dýňová polévka: Podzimní recept z dýně hokaido se hodí nejen na sychravé dny

Podzim bez dýní si ani nelze představit. Své místo mají samozřejmě i v kuchyni, kde je můžeme upravit mnoha způsoby. Když přijdou sychravé dny, rozhodně si zkuste uvařit dýňovou polévku.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 10. 2023 15:00

Pokud budete používat dýni hokaido, nemusíte ji loupat, protože její slupka díky tepelné úpravě změkne. Jiné druhy dýní stačí oloupat škrabkou, rozříznout na poloviny či čtvrtiny a lžící vydlabat střed se semínky. Ty nevyhazujte, můžete si z nich připravit báječné mlsání. Stačí je propláchnout, osušit a upražit.

Jak uvařit dýňovou polévku

Příprava dýňové polévky není složitá a díky kari a chilli bude mít říz, který se k podzimu báječně hodí. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 menší dýně (např. hokaido)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • kari
  • chilli
  • muškátový květ

Dýni oloupeme a vydlabeme část se semínky. Poté ji nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Podle chuti přidáme sůl a muškátový květ.

Pak polévku rozmixujeme dohladka a necháme ještě krátkou chvíli probublávat. Polévku můžeme zahustit 2-3 lžícemi mouky rozmíchané ve vodě nebo jíškou. Přidáme smetanu, zbylé koření podle chuti, promícháme a necháme asi 20 minut provařit.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Dýňová polévka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články