Jak jednoduše pražit dýňová semínka: 3 způsoby přípravy podzimní lahůdky

Jak jednoduše pražit dýňová semínka: 3 způsoby přípravy podzimní lahůdky
Zdroj: Shutterstock

Víte, jak si doma připravit dokonalá dýňová semínka? Gastro web The Cookful se podíval na to, jestli je lepší upéct semínka v troubě, smažit na pánvi, nebo strčit do mikrovlnky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 10. 2021 12:00

Pražená dýňová semínka patří mezi nejlepší vedlejší produkty podzimního vyřezávání dýní. I když se na ně musí nějakou dobu čekat, rozhodně to stojí za to. Víte, jaký je nejlepší způsob jejich přípravy?

Jak připravit dýňová semínka

Dýňová semínka lze připravit třemi různými způsoby. Možná je budete muset zkusit všechny, abyste přišli na to, který vám bude nejvíce chutnat. Tradičně se semínka připravují v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia. Promíchejte je se solí a olejem a rovnoměrně rozložte na plech. Pečte přibližně 35–45 minut, dokud nezezlátnou.

Méně častý způsob přípravy dýňových semínek je smažení na pánvi. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na střední teplotu, přidejte dýňová semínka a za častého míchání opékejte, dokud nebudou zlatohnědá a voňavá. To by mělo trvat zhruba 10-15 minut. Semínka se solí, až když odstavíte pánev z ohně.

Nejlepší dýňová semínka

Nejméně obvyklý způsob přípravy dýňových semínek představuje jejich úprava v mikrovlnné troubě. Umístěte je na talíř nebo do zapékací misky vhodné do mikrovlnné trouby, zakápněte olejem a promíchejte, aby se všechny obalily. Pak je rovnoměrně rozprostřete a vložte nezakryté do mikrovlnné trouby zapnuté na nejvyšší výkon. Po asi 2 minutách je promíchejte a vraťte zpátky. Tento postup opakujte 3-4krát, dokud semínka nebudou zlatavě hnědá a voňavá. Na konec už je potřeba jen posypat je solí a nechat vychladnout.

Úprava dýňových semínek v mikrovlnné troubě je podle webu The Cookful ta nejméně zajímavá. Mají nejslabší chuť a potřebují spoustu práce. Jsou i nejsušší ze všech tří postupů. Na druhém místě jsou semínka připravená na pánvi, která chutnají lépe, ale vyžadují neustálou kontrolu. Semínka pražená v troubě měla nejhlubší a nejjemnější chuť. Jde prostě o klasiku, která nikdy nezklame.

Zdroje informací:

Thecookful.com: How to Make Pumpkin Seeds

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články