Pelíšky slaví 25 let od premiéry: Původ peprného Kodetova prohlášení pochází z obrazu Josefa Hlinomaze

Pelíšky
Zdroj: Se souhlasem České televize/koláž Lifee
Když se bratři Šebkovi dohadují o tom, jak je velký medvěd kodiak, Polívka i Donutil uvedou svou skutečnou výšku.Postava Saši Mašlaňa (Jaroslav Dušek) vycházela ze skutečné osoby, kterou znal scenárista Petr Šabach.Původně to měl být hudební film o mladých lidech a jejich potížích během dospívání.Všichni herci se shodli na tom, že během natáčení panovala skvělá atmosféra.+ 1 fotka+ 2 fotky

Oblíbený film, který pravidelně zpříjemňuje naše Štědré večery, měl svou premiéru přesně před 25 lety 8. dubna 1999. Pojďme spolu poodkrýt roušku tajemství tohoto ikonického díla, která zahaluje například nerozbitné skleničky, velké trápení herečky Evy Holubové i původ slavné Kodetovy hlášky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 04. 2024 11:00

Film Pelíšky získal celkem tři České lvy, a to za nejlepší mužský herecký výkon (Jiří Kodet), za filmový plakát a za divácky nejúspěšnější český film. Jeho tržby se vyšplhaly na úctyhodných osmdesát milionů korun.

Nerozbitné skleničky

Ač je to s podivem, tento zázrak soudruhů z NDR opravdu existoval! Byly vyrobeny z materiálu, který byl pětkrát pevnější než sklo, díky tomu se mohly pochlubit mnohem delší životností. Po pádu železné opony se ale přestaly vyrábět. Vyhasly pece i výrobní linky.

Přestože se může patent na jejich výrobu využít zadarmo, nikdo o něho nejeví zájem. Sice se nyní všude hovoří o ochraně životního prostředí, a v tomto případě by vznikalo méně odpadu, lobby je ale silná. Aby se mohlo prodávat, musí se rozbíjet. "Superfest" skleničky by tak byly přinejmenším kontraproduktivní.

Stydlivá Eva Holubová

Vzpomínáte na hlášku Jaroslava Duška: "Já jsem přišel s nabídkou kvalitního sexu - poloha mléka a vody, štípání bambusu... ale ty mě nechceš?". Popravdě, herečka Eva Holubová skutečně moc nechtěla. Režisér Hřebejk to prakticky nechal na nich, kam až budou oba chtít v oné postelové scéně zajít. Eva však svému kolegovi moc nevěřila, a tak si raději oblékla rovnou dvoje "spoďáry". A ještě si od Simony Stašové půjčila stahovačky. Ty pak ale z ní museli rovnou odstřihnout. Měla je totiž velmi natěsno.

A k Evě Holubové se váže ještě jedna pikantní historka. Při natáčení rodičovské schůzky nedokázala vyslovit slovo "prcat". Dušek jí sice radil, že si má opakovat podobná slova jako třeba "mrcat" a "prdat" a pak to jednoduše zaměnit, ale pro ni to tak snadné nebylo. A tak se to nakonec rozhodla nejprve napsat na tabuli. Samozřejmě to pak zapříčinilo další humornou situaci, kdy se to snažila zakrýt před Jiřím Kodetem.

Původ slavné věty

Slavná věta Jiřího Kodeta: "Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!" nenapadla Jiřího Kodeta, i když by se k jeho naturelu hodila, ani scénáristu. Do filmu ji zakomponoval režisér Jiří Krejčík, který ztvárnil profesora Stárka. Ten ji měl v osmašedesátém vykřiknout do otevřených vrat ruských kasáren.

Přesto ani jeho toto jadrné prohlášení původně nebylo. Jeho autorem byl herec Josef Hlinomaz. První verze praví, že vzkaz napsal na blíže nespecifikovaný obraz, který pak skončil kdesi v Německu. Druhá verze se zaobírá možností, že větu napsal na své dílo s názvem 1. máj na Václaváku, kde se navzájem s vyplazenými jazyky honí davy nahých proletářů, přičemž se snaží chytit jeden druhého.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Pelíšky
Čsfd.cz: Pelíšky
Radiožurnál.rozhlas.cz: S nerozbitným sklem soudruzi z NDR zabodovali. Dnes o něj mají zájem jenom muzea

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články