Málo známé zajímavosti o filmu Trosečník: Tajemství záhadného balíčku bylo odhaleno až po letech

Trosečník je americký dobrodružný film, který získal dvě ocenění a na několik dalších byl nominován. Hlavní postavou je Chuck Noland, kterého ve filmu hraje Tom Hanks. Děj filmu se odehrává na jednom ostrově poblíž Cookových ostrovů.
Zdroj: Česká televize
Trosečník je americký dobrodružný film, který získal dvě ocenění a na několik dalších byl nominován. Hlavní postavou je Chuck Noland, kterého ve filmu hraje Tom Hanks. Děj filmu se odehrává na jednom ostrově poblíž Cookových ostrovů.Chuckův hektický životní styl se dramaticky změní po havárii letadla, jímž cestoval.Přežil sice, ale ocitl se na nejodlehlejším a nejopuštěnějším místě, jaké si kdy uměl představit.Zbaven „berliček“ civilizace i vnitřního pocitu věčné časové tísně zjišťuje, že k tomu, aby uhájil holý život, je třeba zajistit si nejprve vodu, jídlo a alespoň provizorní útočiště.+ 2 fotky+ 3 fotky

Film Trosečník patří mezi divácky nejpopulárnější dobrodružná dramata. Velkou zásluhu na tom má jistě i herec Tom Hanks, který bravurně ztvárnil inženýra z kurýrní společnosti, který uvízne na opuštěném ostrově uprostřed oceánu. Co zajímavého se během natáčení stalo? A jaký byl nakonec obsah neotevřeného balíčku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2020 16:00

Na film Trosečník se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2. Chuck Noland pracuje jako systémový inženýr u kurýrní služby FedEx. Svůj život má kvůli velkému pracovnímu vytížení rozvržený doslova na hodiny. Vše se změní, když jeho letadlo havaruje na ostrově uprostřed oceánu. Dokáže přežít bez vymožeností, které mu nabízela moderní doba?

Na vlastní kůži

Scenárista filmu William Broyles se rozhodl načerpat inspiraci tím nejlepším možným způsobem. Vyzkoušel si úděl trosečníka na vlastní kůži. Několik dní tak strávil na jednom ostrově poblíž Mexika. Během toho se naučil rozdělat oheň, otevírat kokosy či lovit ryby oštěpem. Dokonce si našel kamaráda – vyplavený míč. Teď už víme, odkud se vzal Hanksův kamarád Wilson.

Ve filmu však nebyly zpracovány pouze scenáristovy postřehy a zážitky. Samotný nápad na film vznikl v hlavě Toma Hankse. Jednou se totiž v novinách dočetl o tom, že kurýrní letadla společnosti FedEx křižují Tichý oceán až třikrát za den. Představil si tak, co by se stalo, kdyby Boeing 747 havaroval. Po šesti letech diskuzí a spolupráce s FedExem se mohlo začít točit.

Oživlý míč a vynucená pauza

Jak už to tak bývá, před samotným natáčením vznikne několik verzí scénáře, načež se z něj vybere ta nejlepší. A nejinak tomu bylo i u Trosečníka. Tak například míč značky Wilson měl původně obživnout. Hlavní hrdina měl také zažít vizi své Kelly či měl dojít k poznání, že má v sobě ještě další dvě osobnosti. Celkový počet různých dějových linek byl 123.

Aby mohl Tom Hanks zhubnout a změnit vizáž tak, aby odpovídala dlouhodobému pobytu na osamoceném místě, muselo se natáčení přerušit na jeden rok. A to nebylo vše. Další čtyři měsíce pak měl Hanks na to, aby se pro finále filmu dostal zpět na svou původní váhu. Film se totiž točil chronologicky, což je poměrně neobvyklé.

Tajemný balíček

Vzpomínáte na záhadný balíček s andělskými křídly? Tom Hanks jej nikdy neotevřel. V původní verzi scénáře však balíček otevřel. Tvůrci Trosečníka jeho obsah později zveřejnili. Co v něm tedy bylo? Dvě lahve pikantní omáčky a velmi dojemný dopis od ženy, kterou opustil její manžel.

„Řekl jsi, že náš život byl jako vězení. Nudný a jednotvárný. Ani nedokážu vyjádřit, jak moc mne to ranilo. Nechci o Tebe přijít. Posílám salsu verde, kterou máš tak moc rád. Dej si ji s rýží a mysli na náš domov. A pak se ke mně vrať. Znovu najdeme koření našeho života. Navždy Tě budu milovat. Bettina.“

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Trosečník

Česká televize: Trosečník

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články