Bydlete s rodiči a budou žít déle, říká studie

prarodiče
Zdroj: Pixabay.com

Odstěhování od rodičů je v určité fázi života nevyhnutelné. Můžete otěhotnět a dům vám všem začne být malý. Nebo zatoužíte po nezávislosti a větším klidu. I když ale neměníte adresu trvalého bydliště kvůli neshodám v rodině, ale v touze po životní lekci, nezapomeňte své mámě volat. Prodloužíte jí tím život.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 02. 2017 09:51

Naznačuje to sanfranciská studie. Experti z Kalifornské univerzity ze svých výsledků vypozorovali, že samota v pozdějším věku silně ovlivňuje délku života.

Během svého experimentu sledovali na 1 600 dospělých ve věku zhruba 71 let a společnost kolem nich. Navzdory socioekonomickém statusu i zdraví umírali osamocení senioři častěji.

Skoro 23 % takových dospělých zesnulo během 6 let od výzkumu. To je o 9 % víc než v případě lidí s adekvátním mezilidským kontaktem.

Přítel jako ten největší poklad

„Mít kolem sebe lidi, kteří nás znají, váží si nás a přináší nám radost – to je naše celoživotní potřeba, co nikdy neodezní,“ řekla deníku The New York Times Barbara Moscowitz, geriatrická sociální pracovnice z nemocnice Massachusetts General Hospital.

Staří lidé takovým vztahů přikládají nezměrný význam. Jsou pro ně vším. Podle odbornice na lidský rozvoj Rosemary Blieszner za to mohou jejich rozvinuté vztahové dovednosti, které kultivovali dlouhá léta.

„Jsou velice tolerantní k nedokonalostem a osobním zvláštnostem, víc než mladí dospělí,“ řekla zmíněnému deníku.

„Když zestárnete, přinesete do přátelství mnoho zkušeností. Víte, o co stojí za to se prát a o co ne.“

Pohovořit se sousedkou namísto léku

Ještě než své (pra)rodiče nastěhujete do svého domova, zkuste je povzbudit v navazování vztahů s vrstevníky. Možná jim k oslovení souseda jen chybí kuráž. Společnost jim pomůže držet se mimo zónu černých myšlenek. Ostatně pravidelný mezilidský kontakt je tajemstvím, proč se starým lidem daří tak dobře v prostředích s asistenční službou.

Multigenerační soužití ale prospívá všem stranám. My jsme pro (pra)rodiče rozptýlením a někým, s kým si mohou popovídat, oni zase zdrojem perfektních historek i cenných zkušeností. A v neposlední řadě pokladnicí těch nejbáječnějších receptů.

Zdroj: The New York Times

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články