Tohle se stane s vaším tělem a psychikou, když se vykašlete na milostný život

Tohle se stane s vaším tělem a psychikou, když se vykašlete na milostný život

Ačkoliv se v tomto článku dozvíte o tom, co se děje s tělem a psychikou při sexuální abstinenci, neznamená to pokyn k sexuálnímu hýření. Ani důvod pro nervozitu. Pauza v sexu totiž může působit i příznivě, jak se zanedlouho dozvíte. Rozšiřte si obzory v tom, co přináší pauza v milování.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 10. 2017 20:09

1. Budete možná úzkostnější

Při sexu se v našem těle vyplavují kouzelné chemikálie jako endorfin a oxytocin. O těchto hormonech jste jistě slyšeli – přezdívá se jim „hormon lásky“ a „hormon štěstí“.

Pokud jim dovolíte probublávat alespoň jednou za dva týdny, zvládnete lépe stresové situace, jako je mluvení na veřejnosti. Tento objev učinili skotští vědci v roce 2006. Mimochodem – podobných účinků docílíte i sebeuspokojováním.

2. Mějte se na pozoru před rakovinou prostaty

Tento bod je pochopitelně věnován mužům. Ti, kteří pozastaví sexuální aktivitu, se ochuzují o báječnou prevenci proti rakovině prostaty.

Podle studie prezentované Americké urologické asociaci snížili pravidelně ejakulující muži riziko o 20 procent. Se spermatem se prý uvolňují látky, jež negativně působí na prostatu.

3. Políčí si na vás „rýmičky“

Nesnášíte podzim a zimu, protože si vás pokaždé najde rýma a nepustí se alespoň dva týdny? Zvyšte prevenci. Třeba i zařazením sexu na týdenní program.

U lidí, kteří se těšili sexu jednou či dvakrát týdně, zaznamenali výzkumníci z pensylvánské Wilkes-Barre University zvýšení takzvaného immunoglobulinu A. Jak název napovídá, tato látka posiluje imunitu a chrání před nakažlivými viry.

4. Ale snížíte riziko infekce močových cest

Pokud se vám nedostává pravidelného potěšení, nejste jen v nevýhodě. Alespoň co se náchylnosti vůči infekcím močového ústrojí týče. Skoro 80 % těchto případů se vyskytne do 24 hodin od pohlavního styku.

5. Do vztahu se mohou vkrást nejistoty

„Manželství bez sexu může uštědřit ránu sebeúctě, vyvolat pocity viny a snížit hladinu oxytocinu a dalších vazebných hormonů,“ řekl serveru Prevention doktor Les Parrott, psycholog a autor knihy Saving Your Marriage Before It Starts.

Upozorňuje však na možný špatný výklad – že sexuálně neaktivní páry jsou nešťastné. „Sex je jen jedním z projevů intimity mezi partnery,“ dodal psycholog.

6. Zvyšuje se pravděpodobnost, že muž "ochabne"

Penis je v podstatě sval. A pokud se pravidelně netrénuje, ochabuje jako jakýkoliv jiný, tvrdí autoři studie publikované v časopisu American Journal of Medicine.

Podle nich „přednost“ jen tak nezradí ty muže, kteří se vzruší jednou či vícekrát týdně. Udržují tím jeho kondici, podobně jako své tělo pravidelným cvičením.

7. Ženy mohou častěji zažívat „depky“

Nikoliv ale kvůli sexuálnímu nedostatku samotnému. Ale sníženému působení mužského semene. Ne, nežertujeme, jen citujeme autory studie publikované v časopisu Archives of Sexual Behavior.

Některé složky obsažené ve spermatu (např. melatonin, serotonin a oxytocin) mohou příznivě působit na náladu žen, které provozují nechráněný sex.

Tento „blahodárný“ účinek je ale pochopitelně dvousečný vzhledem k riziku nákazy pohlavně přenosnou chorobou. Či možnému neplánovanému těhotenství.

Zdroj: Prevention

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články