9 věcí, o kterých si s partnerem promluvte před svatbou. Manželství pak jen tak nekrachne!

Muž a žena
Zdroj: Pixabay

„Nemůžete vědět, jak se vypořádáte s neshodami, dokud se neobjeví,“ řekla serveru Huffington Post psycholožka Alicia H. Clark. A pokud nastanou až v manželství, mohou se silně podepsat na celém vztahu. Ujasněte si proto představy o společném životě v následujících devíti rovinách.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 07. 2017 12:58

1. Změna partnera

„Mnoho partnerů vstupuje do manželství s nadějí, že se partner nějak změní: (on) bude trávit méně času s přáteli, (ona) bude utrácet méně, omezí spotřebu alkoholu,“ říká terapeut Kurt Smith. Vztahu ale rozhodně neprospěje, pokud tyto tužby vybublají na povrch až po sňatku.

2. Peníze

Ujasněte si, jak budete hradit náklady nebo čerpat (společné) finance. Nečekejte, že se vše „nějak vyřeší“, až dojde na lámání chleba. Jinak můžete být nepříjemně zaskočeni reakcí druhého. Předejděte vzájemnému obviňování („vyděláváš málo“) i pocitům křivdy („jen já tu dřu jako mezek“)!

3. Sex

Ožehavé téma, když to „začne skřípat“. Otázku ohledně sexuální touhy musíte mít vyřešenou. Neboť jak říká manželská a rodinná poradkyně Caroline Madden: „Sex je to jediné, co nemůžete na někoho přehodit.“ Snadno se můžete ocitnout v začarovaném kruhu únava-nezájem-podráždění-pocit odmítnutí. „Výsledek? Doutnající vztek a přesvědčení, že nevěra je oprávněná.“

4. Osobní prostor

V raných stádiích vztahu se toto téma přehlíží, neboť se dva nemohou sami sebe navzájem nabažit a příliš osobního prostoru tedy nevyžadují. To je ale chyba. „Pokud o tomto nediskutujete předem, jeden z partnerů se může [později] cítit odstrčený a začne žárlit. Nebo naopak začne mít pocit, že se dusí, a neudrží vztek,“ upozornil psycholog Ryan Howes.

Promluvte si spolu o potřebách vlastního prostoru. Dokážete pak lépe rozlišovat mezi odmítáním a odpočinkem partnera.

5. Děti

Ano, nebo ne? To je základní otázka, kterou byste si měli před svatbou položit. Tady to ale teprve jen začíná. Kdy byste chtěli ratolest počít? Po kolika dětech eventuálně toužíte? Shodnete se v představách o výchově? Povedete dítě k náboženství? Jak budete řešit případnou neplodnost? „Projděte všechno,“ radí psychoterapeutka Linda Lipshutz.

6. Monogamie

Oba toužíte po sňatku, takže není co řešit? Mluvíme-li o potenciální nevěře, nemělo by. V manželství ale mohou nastat nepříjemné situace spojené s opačnými pohlavími… které mohou mít nepředvídatelný konec, pokud jste o nich před svatbou nehovořili.

„Nevadí vám přátelství partnera a jeho ex, ať už v reálu nebo na sociálních sítích? A co kolegové opačného pohlaví? Budete v pohodě, pokud práce vás obou bude vyžadovat cestování s atraktivními kolegy?“ ptá se psychoterapeutka Elisabeht J. LaMotte.

7. Tradice a rituály

Nejde pouze o sváteční tradice, ale i denní rituály, jako je způsob večeření (u stolu, nebo televize?) či uklízení (jednou týdně, nebo měsíčně?). „Promluvou o těchto věcech odhalíte podobnosti, dáte prostor odlišnostem a vytvoříte si svou vlastní kulturu coby manželský pár,“ míní terapeutka Danielle Kepler.

8. Řešení problémů

„Oba potřebujete vědět, že partner udělá všechno nezbytné ke zdolání překážek ve vztahu, ať už fyzických, emočních, mentálních nebo finančních,“ říká manželská poradkyně Becky Whetstone. „My všichni potřebujeme mít jistotu, že se náš partner k problémům staví čelem namísto zametání věcí pod koberec s omluvou ,to jsem prostě já, nějak se s tím vypořádej‘.“

9. Představa o ideálním manželství

Neslevujte z ní. Alespoň ne tehdy, pokud by kompromis otřásl něčím, co pro vás vždycky bylo ve vztahu klíčové. Ujasněte si představy o šťastném manželství a diskutujte o rozdílnostech. Čas od času vztah zhodnoťte a porovnejte s vaší ideální představou o manželství. Sešli jste z cesty? Nastal čas na důvěrný rozhovor s partnerem...

Zdroj: Huffington Post

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články