Je váš manžel despota? Jste v koncích? Kdy je dobré utéci a kdy zůstat?

Život s tímto člověkem může být opravdu velice těžký
Zdroj: pixabay
Na začátku je vztah s despotou vždy krásnýčasem ale prokoukne pravá tvářNa scénu příjdou nadávky a řevdespotické jsou stejně jako muži i ženy+ 1 fotka+ 2 fotky

Žít v manželství, kde jsou na denním pořádku hádky, řev a nadávky? Připadáte si spíše jako služka než jako manželka? Kdy nad těmito výlevy mávnout rukou a kdy okamžitě odejít?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 30. 04. 2018 10:02

Despota má své imprátorské vlastnosti zapsány už ve svém názvu. Řecké slovo despotés se totiž dá přeložit jako hospodář, panovník, vládce a pán. Je tedy na první pohled jasné, o jakého člověka jde. 

Život s despotou

Rozhodně není jednoduchý. Despota je nejenom tvrdý diktátor, ale také vynikající herec, který své herectví rád využívá k manipulaci druhých. Despota nediskutuje a jeho slovo je zákon. Jeho partneři a děti bývají naprosto bez sebevědomí a bez vlastního úsudku. Aby také ne. Přemýšlet a mít názory může jenom on.

Jak se do takovéhoto člověka vůbec lze zamilovat?

Naprosto lehce. Tito lidé totiž na první pohled působí neuvěřitelně mile a atraktivně. Jednoduše partner snů. Tento klam ale brzy vyprchá a vy potom poznáte jeho pravou despotickou tvář.

Na veřejnosti milující a starostlivý otec a manžel, doma tyran

Na veřejnosti tito lidé mohou vypadat jako manželové a otcové roku. Nikdo už ale nevidí, co se děje za zdmi domu, ve kterém rodinka žije. Nejtěžší s despotickými otci to mají určitě dcery. Dcera despoty nemůže absolutně nic. Každý její kamarád je podezřelý, každá kamarádka má na ni špatný vliv. Nemůže si ani obtáhnout řasenkou oči, aby nevypadala svůdně apod. Když ji náhodou za kamarády pustí, tak jí hodinu co hodinu volá, aby se přesvědčil, že nedělá nic špatného. Může to zajít dokonce tak daleko, že dcera by mohla mít v budoucnu problém s navázáním partnerského vztahu.

Kdy odejít a kdy zůstat?

V každém z nás je kus despoty. U někoho se projevuje víc, u někoho méně. Je dobré, když si v manželství vycházíte vstříc a navzájem si pomáháte. Člověk je svobodná bytost, nad kterou nemá moc nikdo. Jestli vás manželův despotismus opravdu hodně omezuje a zasahuje vám do života (nesmíte za kamarádkami apod.) odejděte od něj. Nenechte se obalamutit jeho hereckou etudou, kterou sehraje, ani řečmi, kterými vás bude chtít ošálit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články