Špinavé ponožky pod postelí vás dovedou k vystřízlivění: Kdy opadne ve vztahu zamilovanost?

Nosíte růžové brýle?
Zdroj: unsplash.com
Co přijde, až vám přestanou vadit použité ponožky v kuchyni na podlaze?Záleží na hloubce vašeho citu, jak se partnerství bude po uplynutí zamilovanosti vyvíjet dál.Po svatbě jsou to v průměru dva roky, kdy přijde čas krize.Snaha porozumět si s druhým je k nezaplacení.+ 2 fotky+ 3 fotky

Většinu průzkumů raději přehlížíme, jelikož výsledky nikdy nevypadají růžově. Štěstí přeje připravenému, jak zní známé přísloví, a tak se podíváme společně na závěry studií britského portálu One Poll. Ten zkoumal u tisíců párů, jak dlouho trvá zamilované období a kdy jsme schopné nosit růžové brýle a přehlížet krutou skutečnost.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 12. 2018 10:38

Každá si to snad pamatuje. Konečně jste našla toho pravého, v břiše máte motýlky a neklidně klepete na telefon displeje, kdy vám miláček napíše. Nákup nového spodního prádla se bere jako samozřejmost a při schůzce se červenáte. Na začátku nového vztahu jsme po fázi tzv. „idealizace“, kdy jsme schopné přehlížet mnohé partnerovy chyby – některé třeba i zásadní, jak se ale ukáže až později – konfrontovány se stavem „vystřízlivění“.

Podle průzkumu 70 % účastníků odpovědělo, že jsou schopní tolerovat poházené špinavé prádlo všude po bytě a další „vady na kráse“ jejich vztahu. Nové prádlo, které by mohlo partnera potěšit, si nekupují po dvou letech dvě třetiny žen a jen něco málo přes polovinu se po stejné době ještě líčí.




Jestliže chcete znát průměrnou dobu, kdy místo dobrodružství v ložnici budete zažívat dobrodružství o to, kdo vyhraje souboj o ovladač od televize, je to přesně dva roky, šest měsíců a dvacet pět dní. Tehdy nastane ono „vyšumění“, kdy vám bude jedno, že máte večer mastné vlasy, protože partner se kouká na fotbal a vám věnuje pozornost asi tak, jako když se na telefonu objeví, že mu volá vaše maminka.


Čím déle s partnerem jste, tím více ho (logicky) poznáváte. Je pak jen na vás (obou), jestli chyby budete přehlížet nebo řešit. A hlavně jestli budete mít dál chuť budovat společný vztah, i když dokonalá nálepka dávno skončila v koši. Rozhodně se však nevzdávejte na první pokus, kdy zjistíte, že vás něco štve. Porozumění není lehké, ale o to je krásnější, když k němu dojde.


A láska je občas někdy fakt mrcha.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články