Tahle dvě slova tvoří dlouhotrvající vztah. Říkejte je denně a přestanete se hádat

žena, muž
Zdroj: Freepik.com

Zamysleme se, jak obvykle začínají naše partnerské hádky. Nejčastěji kvůli maličkostem, které nás na partnerovi rozčilují a dokola se opakují. Mohou to být pohozené ponožky a trička po zemi, ale i nedostatek empatie. Přiznejme si, že změnit už ho nemůžeme, ale ovlivnit rozhodně ano!

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 07. 2018 12:28

Dvě slova „Co myslíš?“ dokážou utvořit dlouhotrvající vztah. Díky nim se stupňující hádky mění ve smysluplné dialogy, říká Peter Pearson, vztahový psycholog a zakladatel poradenského centra Couples Institute v Kalifornii. Podle něj je možné každou hádku zvrátit ještě před jejím vypuknutím, a to pomocí těchto dvou jednoduchých slůvek.

Chce se bránit

Určitě to znáte. Situace, kdy svému partnerovi říkáte, že ho vůbec nezajímá, jak se cítíte.  Ale pozor, my ho tím de facto obviňujeme a on bude mít logicky tendenci se bránit. To nemůže vést nikam jinak než k hádkám. Pokud ale za to, co se může jevit jako výčitka, připojíte „Co myslíš?“, tak už dáváte šanci partnerovi smysluplně a bez hádek reagovat.

Tím správným tónem

„,Nezajímá tě, jak se cítím,‘ je obyčejné rodičovské vynadání,“ říká Pearson. „Dodáte-li však ,co myslíš?‘ a řeknete-li to tím správným tónem a mimikou, projevíte zájem o partnerův pohled. Pokud jen vychrlíte výčitky, nemá protějšek důvod si myslet, že vás jeho pohled zajímá.“

Drobná, ale významná změna učiní vaši komunikaci s partnerem efektivnější. Místo konfliktů budete najednou spolupracovat. Získáte od něj zpětnou vazbu a možnost říci svůj názor v otevřené diskuzi.

„Je to docela jednoduché. Pokud si lidé zapamatují i pod tlakem říkat tato dvě slova, ušetří si věčné stěžování,“ doplnil Pearson. To vůbec nevypadá složitě, že? Tak to hned vyzkoušejte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články