Štrúdlíci z domácího těsta: Jablkovou pochoutku jako od babičky vykouzlíte díky zakysané smetaně

Naše babičky uměly péct ty nejlepší štrúdly. Dali si práci s taženým těstem a věnovaly pečení spoustu péče. Pokud si na tažené těsto netroufáte, ale nechce použít ani kupované listové, zkuste náš recept. Díky zakysané smetaně bude těsto vláčné a chutné. Téměř jako od babičky...

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 09. 2023 15:00

Připravit těsto ze zakysané smetany zvládnete každý. I ti, co moc často nepečou. Díky zakysané smetaně se s ním bude dobře pracovat a naplnit ho můžete nejen jablky, ale třeba tvarohem či ořechy.

Jak připravit těsto na štrúdlíky

Budete jich mít plný plech a zaručeně si pochutnáte. Na tento recept budete potřebovat:

Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Rozdělíme je na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky velké cca 10x15 cm. Ořízneme je rádýlkem do tvaru obdélníku a odříznuté okraje odložíme.

Náplň do jablečných štrúdlíků

Když je hotové těsto, nastal čas na přípravu náplně. Pokud se rozhodnete upéct jablečné štrúdlíky, budete potřebovat:

Obdélníčky naplníme jako klasický závin (strouhanka, strouhaná jablka a skořicový cukr) a zavineme. Rozložíme je na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme tvary vykrojenými z odřezků. Jablečný štrůdl pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Štrúdlíci ze zakysané smetany
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články