Barevná typologie: Prozradíme vám, která barva vám sluší, a které se naopak vyvarovat

Barevná typologie: Prozradíme vám, která barva vám sluší, a které se naopak vyvarovat
Zdroj: Freepik
Mezi nejslavnější představitelky jarního typu patří herečka Nicole Kidman (54). Nicole Kidman díky její velmi světlé pokožce a světlým vlasům nelze ani jinam zařadit. Jen těžko bychom zřejmě hledali někoho, kdo vystihuje letní typ tak dobře, jako zpěvačka Taylor Swift (32).Herečka Julii Roberts (54) je jasným příkladem podzimního typu. + 2 fotky+ 3 fotky

Možná jste si již všimla, že rtěnka, která sluší vám, nemusí nutně slušet vaší kamarádce a že odstín šatů, který lichotí vaší kolegyni, nelichotí vám. Za to, jaké barvy a odstíny se k nám hodí, může barevná typologie. O co se jedná a k čemu slouží?

Dana Klementová
Dana Klementová 03. 03. 2022 09:00

Najít vhodný odstín oblečení, ve kterém se budete cítit opravdu dobře, může být někdy náročné. Jestliže však vsadíte na barevnou typologii, chybu už nikdy neuděláte.

Barevná typologie a její rozdělení

Barevná typologie není žádná věda. Jedná se o jednoduchou myšlenku, jak rozdělit lidí do čtyř skupin podle barvy očí, vlasů a schopnosti opalování. Pro snazší rozlišení se jednotlivé typy nazývají podle ročních období

Pokud se vám podaří správně určit, jaký typ jste, snadno zjistíte, jaké barvy se k vám hodí. Toho pak můžete využít například v oblasti líčení či módy. Jaké čtyři základní typy rozeznáváme a jaké barvy se k nim nejlépe hodí? 

Jarní typ

Máte modré či šedozelené oči, blond či plavé vlasy a světlou pokožku, která se na slunci slabě opaluje? Pak jste jarní typ, který je považován za nejrozšířenější.

Co se týče konkrétních barev, nejvíce se k vám hodí světlé, svěží a pastelové barvy, jako je například limetkově zelená, tyrkysová, akvamarínová, meruňková, zlatá, lososová nebo medová. 

Letní typ

S letním typem to bývá složitější. Velmi často je totiž zaměňován s jarním typem a nelze ho tak jednoduše určit. Letní typy ovšem mívají o něco tmavší pigmentaci a lépe se opalují. Oči mívají zpravidla modré, zelené až hnědé.  

Za nejvíce lichotivé barvy pro osoby letního typu lze považovat studenější odstíny, mezi které patří starorůžová, nebesky modrá, mátová či malinová. 

Podzimní typ

Podzimní typ se vyznačuje především zrzavými či hnědými vlasy a jemně zbarvenou pokožkou, která je velmi náchylná ke spálení. Pokud jste podzimní typ, pak nejlepší volbou pro vás budou typické podzimní barvy. Ideální je například oranžová, zelená, khaki či hnědá. 

Zimní typ

Havraní vlasy a hůře se opalující porcelánová pokožka. Tak lze snadno definovat zimní typ. V případě, že k tomuto typu patříte i vy, rozhodně byste měla sázet na jistotu v podobě černobílé klasiky. Zpestřit ji případně můžete modrými, růžovými či červenými odstíny.

Barevná typologie a hollywoodské krásky

A pokud stále váháte, do které kategorie patříte, můžete si prohlédnou naši fotogalerii, kde jsme si pro vás připravili 4 hollywoodské krásky, které jsou charakteristickými představitelkami jednotlivých typů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články