Bezinky proti chřipce: Sbírejte nejen květy a plody, pomohou listy a dokonce i kůra

bezinky, bez
Zdroj: pixabay.com

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ zní přísloví, které bychom i dnes měli mít na paměti. Bez černý je opravdu a plným právem stále v popředí zájmu nejenom lidového léčitelství, ale i tradiční medicíny a farmacie.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 09. 2020 12:30

Začátkem léta jste si nasbírali a nasušili květy černého bezu. V těchto dnech dozrávají jejich plody – malé černé kuličky plné barevné šťávy, bezinky. Popadněte košíky a nůžky a vyrazte na sběr, než vás předběhnou vrabčáci, kteří také dobře vědí, co je zdravé.

„Bez do života přijatý má velkou moc vyhánějící,“ napsal před více jak 400 lety učený lékař Petr Ondřej Mattioli. Také proto naši předkové spatřovali v bezu keř čarodějný, v němž sídlí mocí duchové a dobré víly a kterému pekelné moci zdaleka se vyhýbají…

Bez léčí celý

Květy obsahují silici, třísloviny a organické kyseliny i vitamín C. Mají zvláštní a silnou vůni, která někoho může až dráždit. Doma je sušíme a vyrábíme z nich osvěžující limonády a skvělé sirupy.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Dále také spoustu vitamínu C, A a B. Bezinky posilují imunitu a pomáhají při bolestech nervového původu (záda, klouby). Jsou mírně projímavé. Plody se suší anebo se z nich vyrábí povidla či oblíbené bezinkové víno. Nikdy ale nekonzumujte plody čerstvé, mohli byste si vážně ublížit!

Lisy obsahují pryskyřici, glykosidy a poměrně velké množství vápníku. Mladé rozemleté listy se přikládají na bolestí zachvácené a znecitlivělé klouby a na končetiny postižené revmatismem. Někdy se míchají se solnou mastí. List ve formě čaje čistí pokožku a pomáhá proti akné.

Kůra prý také léčí. Říká se, že tinktura z bezové kůry dokonce i vyvolá porod. Obecně však byla kůra používána jako diuretikum (odvodnění), projímadlo a k vyvolání zvracení. Používejte ji ale opatrně, ve větším množství je jedovatá a způsobuje žaludeční obtíže.

Odvar ze sušených bezinek

1 lžíci sušených plodů nasypte do 500 ml vroucí vody a vařte zhruba 15 minut. Nechte vychladnout a přeceďte.

Bezinkové víno

Do 1 l suchého bílého vína přilijte 100 g vylisované šťávy či džemu z bezinek (nebo 50 g sušených bobulí). Láhev uzavřete a dejte na 3 dny do chladničky. Víno užívejte každé 2 hodiny při neuralgii (zánětu trojklaného nervu).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články