Botičky, do sucha i do vodičky: I v holínkách můžete být šik

holinky, dítě, matka
Zdroj: Freepik.com
Gumáková "perka" s ozdobnou vsadkou, 490 Kč.Extravagantní perka vyrobená z lesklého a hladkého gumového materiálu, 4099 Kč.Exkluzivní gumáky, 2199 Kč.Gumáky ve stylu "Dr. Martens", 3681 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

Přívalové lijáky, kaluže plné vody a městské ulice. I když by se nám to možná líbilo, doma zůstat nemůžeme, musíme do práce, na nákupy, ale třeba i na rande. Ale přece si nezničíte krásné nové lodičky, když si můžete obout stylové holínky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 10. 2020 10:00

Holínky nejsou žádná převratná novinka. Určitě jste je nosily už jako malé děti do lesa nebo na procházku, když venku pršelo. Ale jako stylový doplněk se nosí teprve nějakých deset, patnáct let.

Holínky mezi celebritami

Velký rozruch například způsobila zesnulá princezna Diana, která se nechala v roce 1981 vyfotografovat vedle svého tehdy ještě snoubence prince Charlese v klasických zelených gumákách Hunter, to ale ještě bylo na anglickém venkově.

Poprask v roce 2005 způsobila top modelka Kate Moss, když na hudebním festivalu noblesně vynesla své zablácené gumovky Hunter. A pak už to jelo jako po másle, respektive po blátě. Následovaly je nejenom další celebrity, například Reese Witherspoon nebo Rihanna, ale i ženy, jako jsme já nebo vy, které touží vypadat šik, i když je venku psí počasí.

Odkud se vzaly

Holínky mají i svou dávnou historii. Obouvaly se už v 18. století, ale až během napoleonských válek se dočkaly větší popularity, když je nazouval vévoda z Wellingtonu, maršál Arthur Wellesley. Od té doby se holínky vyvíjely a prostupovaly nejenom jezdectvím a armádou, ale oblíbil se je i „dělný lid“ jako speciální obuv, která jej chránila před vlhkem, bahnem i chladem.

Kam se hodí a kam ne

Milé ženy, dívky a dámy, noste svoje módní gumáky hrdě, když venku lije, na procházku do parku, na cestu do práce i do restaurace. Ale do divadla se určitě přezujte do lodiček, večerní holínky se „zatím“ ještě nevyrábí. Stejně tak nejsou gumáky vhodné pro celodenní nošení například v kanceláři. Nic vám přece nebrání se v šatně přezout do lodiček nebo balerínek a dělat parádu zase v nich.

Rovněž zapomeňte na nošení gumáků za hezkého počasí. Jednak vám tyhle botky budou k ničemu a potom, nechcete přece vypadat směšně. Stejně tak se holínky nehodí k minisukni ani elegantní kabelce. Když chcete vypadat stylově, oblékněte se spíš sportovně, džíny, tričko, parka, to je sázka na jistotu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články