Obsedantně-kompulzivní porucha: Obtížně léčitelná nemoc, jíž trpí Zuzana Bubílková i David Beckham

Obsedantně-kompulzivní porucha: Obtížně léčitelná nemoc, jíž trpí Zuzana Bubílková i David Beckham
Zdroj: Showpix/Herminapress
Fotbalista David Beckham přiznal, že má obsedantně-kompulzivní poruchu, kvůli které musí neustále řadit plechovky v lednici. Přirovnává to k závislosti na bolesti při tetování.Herečka Zuzana Bubílková si zase nemůže pomoct a příliš často si čistí zuby.Zpěvačka Katy Perry přiznává, že ve svém domě praktikuje bláznivé úklidové rituály. Rozhlasovému moderátorovi Z100 prozradila, že všechny věci řadí podle abecedního pořádku.Herec Leonardo DiCaprio se za svoji poruchu také nestydí. Bojuje prý s různými nutkáními, jako několikrát projít dveřmi nebo šlapat na skvrny od žvýkaček.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co mají společného David Beckham a Zuzana Bubílková? Oba trpí obsedantně-kompulzivní poruchou, tedy choroba, při níž máte nutkavou potřebu stále dokola opakovat jisté rituály v míře, která vyvolává strach nebo zhoršuje fungování v běžném životě. Jak této nemoci čelit a čím vším může být člověk posedlý?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 06. 2022 08:00

Nemůžete si pomoct a pořád dokola utíráte stůl? Aniž byste chtěli, přistihnete se, jak řadíte knihy podle barev obalů? Kolikrát denně si myjete ruce? A desinfikujete gelem? Každou půlhodinu? Není to trochu moc? Pokud jste na některé z těchto otázek odpověděli kladně, možná i vy trpíte obsedantně-kompulzivní poruchou.

David Beckham rovná plechovky do přímek

„Mám takovou obsedantně-kompulzivní poruchu, kdy musím mít všechno v přímce nebo v párech. Dám do lednice plechovky Pepsi a když jedna přebývá, přesunu ji do jiné skříňky," přiznal fotbalista David Beckham v rozhovoru odvysílaném na ITV1.

Zuzana Bubílková si čistí zuby - pořád

Stejnou poruchou, ovšem v jiném provedení, trpí také známá česká glosátorka Zuzana Bubílková. Ta zase od malička dbá na přehnanou ústní hygienuStále si čistím zuby. Můj rekord je 32 čištění za den," prozradila Zuzana tiskové agentuře Herminapress na oslavě svých sedmdesátin. Darem zde Bubílková dostala - příznačně - tašku plnou zubních past.

Jde o zdraví, varují odborníci

Což o to, takové přerovnávání plechovek v lednici se dá pořád ještě označit za neškodné, byť příliš urputné uklízení. Pokud si ale neustále umýváte ruce nebo čistíte zuby, jako Zuzana Bubílková, už si zahráváte s nepříjemnými zdravotními obtížemi. Kůže na rukou může být vlivem desinfekce a mýdla vysušená a citlivá, zubní sklovinu a dásně si potom neustálým drásáním kartáčkem můžete nevratně poškodit.

Zuby si tajně čistila na toaletě

Až mi to musel doktor zarazit, prý si ničím dásně a zuby. Stáhla jsem to na 10 až 12 čistění," přiznává Bubílková, kterou prý tato mánie provázela také na společenských akcích. Zubní kartáček jsem si brávala s sebou, i když jsem někam šla třeba jen na dvě hodiny. Pak na toaletě jsem si tajně zuby čistila. Teď už to nedělám, ale ruka mi cuká. Zubař je spokojený, já také. Pasta mi vydrží tak na tři měsíce,“ říká dnes spokojeně.

Léčba medikamenty a psychoterapií

Jak obsedantně-kompulsivní poruchu léčit? Obtížně. Podle Národního zdravotnického webového portálu je pacient v těžších případech nucen celoživotně užívat léky, které drží jeho poruchu pod kontrolou, aby mohl v běžném životě fungovat. V kombinaci s léky je nutná také psychoterapie, která má za cíl pomoci pacientovi vytvořit nové vzorce chování, díky kterým mu na podobné rituály nezbude prostor.

Podle webu Modrý koník by měli rodiče chválit své děti, které poruchou trpí, za každé malé zlepšení. Byť to například znamená, že si ruce myjí už „jen" třicetkrát a ne padesátkrát denně. Každý posun k normálnímu životu bez stresu a myšlenek na naučené rituály se zkrátka počítá.

Zdroje informací:

Centrumzdravehousmevu.cz

NZIP.cz

Modrykonik.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články