Dermatoložka Jana Housková odpovídá na nejčastější dotazy k IPL epilaci: Začít můžete i v létě, jen je třeba dodržovat doporučení

MUDr. Jana Housková byla hostem v pořadu LifeeTalk, kde prozradila vše o epilaci IPL.Dermatoložka MUDr. Jana Housková rozebrala základní doporučení při používání IPL epilátoru.V rozhovoru s dermatoložkou jsme probraly výhody IPL epilátoru Braun Silk-expert Pro 5.IPL epilátor Braun Silk-expert Pro 5 nabízí několik hlavic, které jsou různě zakřivené.+ 4 fotky+ 5 fotek

Do pořadu LifeeTalk jsme si pozvaly dermatoložku Janu Houskovou, abychom jí položily nejčastější otázky kolem epilace pomocí IPL přístroje. Jak dlouho epilace trvá, jak se posunuly domácí přístroje s touto funkcí a bolí při epilaci nějaká část těla více než jiná? Nechte se zlákat hladkou pokožkou, kterou můžete mít během pár týdnů.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 28. 06. 2023 11:55

S dermatoložkou Janou Houskovou jsme v pořadu LifeeTalk probraly rozdíly mezi domácími IPL epilátory a lasery na klinikách, pravidla používání domácího přístroje i největší výhody nového přístroje Braun-Silk Expert Pro 5.

"Tento přístroj má v sobě hned několik vychytávek, které se mně osobně líbí. Jedna z nich je schopnost automatického vyhodnocování intenzity paprsku, a to v každém jednotlivém paprsku. To znamená, že při každém záblesku, předtím, než jej přístroj vyšle, zhodnotí, jak moc je kůže a chloupek tmavý - ten kontrast mezi pokožkou a chloupkem - a podle toho vydá sílu záblesku," uvádí v rozhovoru doktorka Housková, která zároveň ubezpečuje, že je používání domácího IPL epilátoru bezpečné, když dodržíte veškerá doporučení.

O tom, jaká doporučení k užívání je třeba dodržovat, se dozvíte v článku nebo ve videorozhovoru na začátku článku.

Jak funguje IPL epilace

Začneme zásadní otázkou: Jak IPL epilace vůbec funguje?

IPL je zkratka z anglického slova, které v překladu znamená intenzivní pulsní světlo. Je to metoda, která odstraňuje chloupky i s kořínkem, takže se jedná o epilaci a ne depilaci, jako je třeba holení. Funguje na bázi vychytávání melaninem, světla, které se následně mění na tepelnou energii. Chloupek se zahřeje a po několika dnech či týdnech vypadne.

Takže když používáme IPL epilátor, tak chloupky přestávají růst hned, nebo postupně?

Dalo by se říct, že je to pozvolný proces, který se musí opakovat. Jak já říkám, chloupky na našem těle rostou ne v jedné fázi, ale pracují tzv. na směny, proto musíme ošetření IPL epilátorem opakovat. Ze začátku častěji a později s menší frekvencí.

Jaký je rozdíl mezi IPL a laserem?

Ten princip je stejný, nebo velmi podobný. Rozdíl je ve zdroji světla a v tom, že laser je víceefektivní. Laserový paprsek je více zaměřen přímo na chloupek, ne na okolí. Je tedy efektivnější v tom, že není nutné tolik opakování. Ale nese si s sebou i nevýhody, jako je velká finanční zátěž, a i to, že si ošetření nemůžeme dopřát v domácích podmínkách. Musíte se objednat do salonu či na kliniku, kam musíte pravidelně docházet.

Pravidla používání IPL epilátoru

Je domácí IPL epilátor bezpečný?

Při dodržení všech doporučení je opravdu bezpečný.

A jaká jsou ta nejdůležitější doporučení?

Je dobré vědět, pro koho epilátor vhodný není. Není vhodný v první řadě pro těhotné, kojící matky a malé děti, a to proto, že nebyl u těchto skupin testován. Dále ho nedoporučuji lidem, kteří mají jakékoliv chronické nebo akutní onemocnění kůže v místě aplikace. Různé ekzémy, poranění kůže nebo záněty. Nedoporučuji jej ani lidem s vysokým fototypem, tedy snědé pokožce, kde by mohl způsobit tzv. depigmentace tím, jak je samotný paprsek vychytáván melaninem, který není jenom v chloupku, ale i v okolní opálené kůži. Není tedy doporučován ani u opálené kůže ani bezprostředně po opálení. Zároveň jej nedoporučuji ani v momentě, kdy se chystáte opalovat bezprostředně po ošetření. Dále si dávat pozor i na místa s vyšším obsahem melaninu, různá znaménka, névy i tetováže.

Máme tu ve studiu Braun Silk-Expert Pro 5, jaké jsou jeho výhody?

Tento přístroj má v sobě hned několik vychytávek, které se mně osobně líbí. Jedna z nich je schopnost automatického vyhodnocování intenzity paprsku, a to v každém jednotlivém paprsku. To znamená, že při každém záblesku, předtím, než jej přístroj vyšle, zhodnotí, jak moc je kůže a chloupek tmavý - ten kontrast mezi pokožkou a chloupkem - a podle toho vydá sílu záblesku. Ošetření je samo o sobě bezbolestné, ale jsou i místa, která jsou citlivější, jako intimní partie, podpaží i prostor nad horním rtem, proto je zde možnost zvolit i menší intenzitu. Jsou zde tři režimy citlivosti, takže je i na tuto situaci vybaven. Také disponuje možností několika hlavic, které mají odlišná okénka a různá zakřivení, aby se dala lépe ošetřit místa s větším zakřivením, jako například již zmíněné podpaží, horní ret či intimní partie.

Máte osobní zkušenost s tím, kde to nejméně bolí?

To je velmi individuální. Každý z nás má jiný práh bolesti a pak záleží i na dnech v měsíci v menstruačním cyklu ženy, kdy to někdy bolí více a jindy méně. Osobně bych řekla, že nejméně bolestivá jsou lýtka.

Výhodou tedy je, že nemusím nastavovat intenzitu.

Ne, nic nemačkáte, vše dělá přístroj. Ještě jsem zapomněla zmínit jedno velké plus a tím je rychlost ošetření s Braunem. Což mi přišlo jako velký klad. Přístroj má možnost 125 záblesků za minutu, takže vychází každou půlsekundu záblesk, čímž se stává ošetření nohou velmi rychlé.

Frekvence opakování IPL epilace a příprava pokožky

Když to vezmeme úplně od prvního použití, jak často aplikaci opakovat a jak pokožku k epilaci připravit? Je třeba vše úplně oholit, nebo nechat chloupky nějaké milimetry narůst?

Ne, určitě oholit, úplně dohladka. Je to i z toho důvodu, že jakmile nad kůži kousek chloupku zůstává, může být ošetření bolestivější. Také může dojít k iritaci, narušení kůže a jejímu podráždění. Určitě oholit chloupky dohola, nepoužívat žádné peelingy, žádnou parfemaci, nic. Vždy používat na čistou, suchou a oholenou kůži. Opakování ze začátku doporučuji jednou týdně a to v rozmezí celého prvního měsíce. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že už po třech ošetřeních vidíte a cítíte, že chloupky dorůstají pomalu a v menší intenzitě. Objevují se i místa, kde nedorůstají vůbec a zároveň jsou tu místa, která ošetření ještě potřebují. Ale po tom měsíci můžete intenzitu snižovat a aplikovat jednou za čtrnáct dní. Takhle se postupně dostanete k udržovací fázi, kdy už epilujete jednou za dva měsíce. Doporučení jsou opět velice individuální.

Kdy je nejlepší začít? Teď se nacházíme před létem, takže už to asi nestíháme, nebo se pletu?

Tam opět záleží na barvě pokožky a zda plánujete, či neplánujete dovolenou. Podle toho se dá vše upravit. U IPL epilace není omezení stran ročního období, že by se někdy nesmělo aplikovat, ale je důležité dbát na zmíněná opatření a doporučení a neaplikovat na opálenou pokožku a nejít se hned po aplikaci opalovat. Doporučila bych vysloveně se nevystavovat sluníčku po dobu 48 hodin od aplikace, ale i nadále užívat vysoké UV ochrany 50+.

IPL epilátory téměř nefungují na bílé, šedivé, blond ani zrzavé chloupky

Co po aplikaci IPL epilace, je potřeba se o pokožku jinak starat?

Řekla bych, že toto je velmi individuální, ale určitě doporučuji hydrataci. Pokud je pokožka citlivější, můžete použít zklidňující krémy nebo i gely po opalování.

Je pro někoho vyloženě nevhodné IPL epilátor používat? Už jsme se bavily o těhotných a kojících, ale co takové blondýnky se světlými chloupky, mají stejný problém jako u laseru?

Bohužel ani laser ani IPL není pro každého. Jsou to bohužel blonďaté, šedivé, bílé i zrzavé chloupky. Tam bych úplně nedoporučila IPL epilaci, výsledek bude minimálně intenzivní.

Ještě jednou se vrátím k bolesti, sama jsem vyzkoušela různé přístroje a byla místa, která mě hodně bolela, právě kvůli intenzitě. Je tedy možné to u Braunu snížit, kdybych to s ním pocítila?

Co se týká vnímání bolesti, je to individuální záležitost. Abychom ho minimalizovali, je nutné mít pokožku oholenou. Nedoporučuji používat na opálenou pokožku, čím vyšší je fototyp kůže, to znamená opálení pokožky, tím může být celý proces vnímán bolestivěji. Neaplikovat na kůži, která je podrážděná, což také může vyvolávat větší bolestivost. Po aplikaci IPL epilace použít gel na zklidnění kůže.

Jsou nějaká místa na těle, která pro epilaci IPL nedoporučujete? Napadá mě například úprava obočí, kdyby se někdo rozhodl jej dotvarovat jeho pomocí.

Určitě nic kolem očí. IPL ani laser není vhodné v této oblasti používat. Toto opravdu přenechat profesionálům na klinikách.

Co takové jizvy? Někomu se na nich i kolem nich tvoří chloupky, mohl by IPL epilátor jejich vzhled nějak poškodit?

Ne, nemůže ji nijak poškodit, maximálně pokud by byla jizva čerstvá. Pak bych aplikaci určitě nedoporučovala.

Související články

Další články