Ikonické outfity prvních dam aneb Styl vs. nevkus: Zesměšňované kožichy Marty Gottwaldové, šik elegance Hany Benešové

Ikonické outfity prvních dam aneb Styl vs. nevkus: Zesměšňované kožichy Marty Gottwaldové, šik elegance Hany Benešové
Zdroj: Se souhlasem NM
Výstavu První dámy - móda a styl najdete v Nové budově Národního muzea.Expozice je rozdělena do tematických celků.Výstavu hostí dva velké sály muzejní budovy.Jednotlivé celky přibližují například společenské příležitosti, které první dámy obvykle během vykonávání své funkce absolvují.+ 11 fotek+ 12 fotek

Současná česká první dáma Eva Pavlová (58) je vzorem elegance a její styl napodobují ženy po celé republice. Rozhodně ale není první manželkou prezidenta, která se stala módní ikonou. Jak vypadaly outfity jednotlivých chotí československých a později českých prezidentů, představuje výstava První dámy – móda a styl, kterou od poloviny května najdete v nové budově Národního muzea v Praze.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 24. 06. 2023 18:00

Termín první dáma je ve více než stoleté historii Československa a České republiky spíše novinkou. Výrazněji se začal používat až po sametové revoluci, kdy inspirace pro toto oslovení přišla z USA. Do té doby se společnost spokojila s označením manželka prezidenta, přičemž Charlottu Masarykovou okolí titulovalo milostivá paní, s jasným odkazem na předrepublikové období.

Livia Klausová milovala kostýmky, Irena Svobodová perly

Ani manželka současné hlavy státu Petra Pavla (61) Eva oslovení první dáma dvakrát nemiluje. Nechala se slyšet, že si vystačí s manželkou prezidenta. Výstava, která ale nese toto oslovení ve svém názvu, se zaměřuje na módní styl v průběhu všech šťastných i nešťastných období historie republiky a oslovení první dáma bez výhrad odpovídá jejímu konceptu.

Livia Klausová (79), manželka druhého českého polistopadového prezidenta Václava (82), milovala kalhotové kostýmy. Irena Svobodová, která dle dobových informací vrátila Pražskému hradu vedle stylu první dámy také historický nábytek a noblesu, zase téměř nevycházela bez svého perlového náhrdelníku. Ten je také součástí expozice. Hana Benešová si módu užívala v elegantních kostýmcích a rukavičkách, manželkám prezidentů Antonína Zápotockého či Antonína Novotného přišla móda zbytečná či málo dělnická. 

Hana Benešová jako elegantní Francouzka

O Charlottě Masarykové, která je dodnes považována za velmi pokrokovou ženu, její šatník vypovídá spíš opak. Nejraději nosila jednoduchou halenku se stojáčkem a dlouhou sukni. Hlavně žádné výstřelky či nápadný styl. Hanu Benešovou naopak vášeň pro módu stylizovala do role elegantní, vždy upravené dámy s velkým D.

Paní Hana tříbila svůj styl dlouhá léta, již od vzniku republiky. Hodně cestovala, milovala Francii, takže měla možnost sledovat elegantní ženy a inspirovat se jejich stylem. Ve 30. letech, když se konečně stala první dámou, měla hotový šatník,“ vyjadřuje se k odívání manželky prezidenta Edvarda Beneše kurátorka výstavy Miroslava Burianová v rozhovoru pro internetový portál irozhlas.cz. Ta právě Hanu Benešovou považuje za jednu z nejelegantnějších prvních dam historie republiky.

Kožichy Marty Gottwaldové

Dva sály výstavy představují mimo jiné také ukázku garderoby Marty Gottwaldové, manželky Klementa Gottwalda. Ačkoliv patří spíš na opačnou škálu vytříbené elegance než Hana Benešová, i ona se svým způsobem oblékání zapsala do historie. Její vášeň pro kožichy, které nosila i v létě, je všeobecně známá, vypovídá ale také mnohé o jejím charakteru a marné snaze podobat se svým elegantním předchůdkyním. Všechny první dámy nicméně svým šatníkem reprezentovaly dobu, ve které žily, i způsob, jakým ke své roli přistupovaly. 

U prvních dam lze nalézt módní inspiraci pro všední dny

Sto let, které výstava dobových módních stylů zahrnuje, nabízí mnoho inspirace i pro současné období. Móda se v různě dlouhých, ale více či méně pravidelných cyklech neustále vrací, a jinak tomu není ani s výstřelky, libůstkami či drobnými detaily stylu prvních dam, které lze bez problémů zařadit i do aktuálních šatníků. Kalhotový kostým je přece jedním z nejvýraznějších trendů sezony, perlami neurazíte za žádných okolností a ani střídmý styl Charlotty Masarykové nemusí v současnosti zůstat bez odezvy.  

Chybí vám v našem výčtu styl současné první dámy Evy Pavlové? Odborný tým, který se stará o její image, si vybrala perfektně. Její osobitý styl jistě také patří do expozice zahrnující první dámy, ještě o ní ale mnoho uslyšíme, vede si totiž aktuálně víc než skvěle. Na výstavě narazíte na její inaugurační šaty, které expozici zapůjčila po celou dobu jejího trvání, to je do dubna příštího roku. Anebo nahlédněte do článku Styl Evy Pavlové (58) očima šperkaře a návrhářky: Inspirací je nejen pro dámy 50+. Už podle ní oblékají šaty s dlouhým rukávem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články