Přečnívá vám ohnutý palec přes hranu dlaně? Zpozorněte. Vědci zjistili, že to může souviset s fatální nemocí

Přečnívá vám ohnutý palec přes hranu dlaně? Zpozorněte. Vědci zjistili, že to může souviset s fatální nemocí
Zdroj: Shutterstock
Aortální aneurysma nejčastěji vzniká v oblasti břicha. Růst může i léta, než praskne. Mezi rizikové faktory patří genetická predispozice, mužské pohlaví, věk, kouření, dilatační typ aterosklerózy, vysoký tlak, neinfekční aortitis atd.Zjistit se dá na ultrazvuku či CT.CT angiografický snímek prasklého aortálního aneurysmatu.Aortální aneurysma je po dlouhou dobu bezpříznakové. V závěrečné fázi se projevuje bolestí v nadbřišku, bocích a zádech. Někdy může dojít i ke zvracení.+ 1 fotka+ 2 fotky

Lékaři z univerzity v Yale objevili překvapivě snadný způsob, jak zjistit, zda vám hrozí fatální aortální aneurysma. K tomu, abyste jeho riziko určili, nemusíte podstoupit žádné komplikované vyšetření. Dokonce ani nemusíte opustit svůj obývací pokoj. Zprávu přinesl server lékařského magazínu American Journal of Cardiology.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 09. 2021 09:00

Aortální aneurysma je vakovitá výduť největší tepny v našem těle, která začíná u srdce, prochází hrudníkem a břichem a končí rozvětvením v oblasti pánve. Výduť se nejčastěji objevuje v břišní části. Ač má tepna pevné stěny, vlivem vyboulení začnou slábnout a může dojít k jejich prasknutí, které je v 80% případů fatální.

Aortální aneurysma je tichý zabiják

Nejzákeřnější na aortálním aneurysmatu je fakt, že až do prasknutí obvykle nepociťujete žádné příznaky, takže ho může náhodně objevit v podstatě jen lékař při ultrazvuku či CT břicha.

To už ovšem může být pozdě, protože tepna se postupem času stále více vybouluje, až hrozí její prasknutí a následné masivní vnitřní krvácení. Osm z deseti lidí, kterým aorta praskne, přitom umírá ještě před příjezdem do nemocnice nebo později na sále.

Jednoduchý test s palcem zvládnete i doma

Lékaři z univerzity v Yale proto objevili způsob, jak aortální aneurysma včas odhalit. Lidé si tento test navíc mohou udělat během pár vteřin sami doma.

Vše, co k jeho provedení potřebujete, jsou ruce. Zvedněte jednu z nich, natáhněte prsty a ohněte palec přes dlaň, co nejdál to půjde (jako byste se někomu chystali držet palce). Pokud jeho špička přesáhne vzdálenější hranu dlaně, možná máte skryté aortální aneurysma - viz obrázek.

Pokud totiž dokážete palec stočit do dlaně tak, že ji přesahuje, znamená to, že trpíte hypermobilitou kloubů. Ta může být jedním z projevů nemoci pojivových tkání, která postihuje celé tělo, a to včetně aorty.

Vyjde-li vám test pozitivně, zpozorněte

Vědci vyzkoušeli tento test na 305 dobrovolnících a výsledky svého bádání zveřejnili v American Journal of Cardiology. "Naše studie ukazuje, že většině pacientů s aortálním aneurysmatem vychází tento test negativně. Nicméně zároveň potvrdila, že pacienti, kterým test vyšel pozitivně (špička jejich palce přečnívala z dlaně), mají vysokou pravděpodobnost vzniku aneurysmatu," tvrdí jeden z autorů studie John Elefteriades.

To, že někteří lidé ohnou palec přes dlaň, ještě nutně neznamená, že balancují na hranici života a smrti. Aortální aneurysma se často vyvíjí léta, než je zralé na prsknutí, takže pokud vám test vyšel pozitivně, zachovejte klid a zkonzultujte situaci s lékařem.

Tento test může hodně napovědět hlavně těm, kteří mají pro vznik aneurysmatu předpoklady - například podobný problém v rodině nebo vysoký krevní tlak.

Zdroje informací:

Ajconline.org

Thesun.co.uk

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články