Můj boj s rakovinou: Po půl roce mám zpět své vlasy. Už se těším, až se začnou kudrnatit, píše Hanka Samsonova

Můj boj s rakovinou: Po půl roce mám zpět své vlasy. Už se těším, až se začnou kudrnatit, píše Hanka Samsonova
Zdroj: Se souhlasem Hany Samsonové
Takto vypadaly Hančiny vlasy předtím, než zahájila léčbu cytostatiky.Hančin první den bez vlasů. Byl zrovna konec června a mladá maminka za sebou měla druhou dávku chemoterapie. "Milovala jsem to. Mít holou hlavu je úžasný pocit," svěřila se Hanka Samsonova.Ještě předtím, než Hance začaly růst vlasy, poohlížela se po parukách. Pár si jich i vyzkoušela, ale zjistila, že to není nic pro ni. Ani v jedné se necítila dobře.Koncem října začaly Hance růst první vlasy. Byly prý heboučké jako srst koťátka. Takto jemné chmýříčko měla začátkem listopadu při natáčení pořadu Na kafeečko, kde byla hostem moderátorky Milušky Bittnerové.+ 5 fotek+ 6 fotek

V červnu loňského roku přišla pětatřicetiletá Hanka Samsonova o vlasy v důsledku chemoterapie, kterou podstoupila v rámci léčby rakoviny prsu. Nyní, v polovině ledna, má tlumočnice a manažerka svou hřívu zpět. Byť o hodně kratší, jinak rostlou a zatím i jinak barevnou. Co s jejími vlasy udělala cytostatika, Hanka podrobně popisuje ve svém dalším vyprávění.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 24. 01. 2023 18:00

Hanka vždy patřila k ženám, které se mohly chlubit hustými zdravými vlasy. Za život vystřídala mnoho účesů od úplně kraťoučkých až po kadeře do pasu. Takto dlouhou kštici měla ještě nedlouho po porodu před pěti lety, kdy vlasy darovala nadačnímu fondu Daruj vlasy pro onkologicky nemocné pacienty.

Než loni v červnu nastoupila na chemoterapii, sahaly jí zhruba pod lopatky. Během měsíce pak o ně nadobro přišla. Před půlkou října, po poslední dávce, se ale vše začalo vracet do starých kolejí. Jak? To Hanka podrobně vypráví ve svém příběhu.

Na podzim jsem se musela vrátit k žiletce

Vlasy mi rostly i v průběhu léčby, ale protože s každou další dávkou jich bylo méně a méně, tak jsem se pořád holila. Jinak bych měla na hlavě lysiny a to by moc esteticky nevypadalo. Naposledy jsem se oholila 17. října 2022, o den později jsem měla jít na další dávku, ale ta už se nekonala, protože nežádoucích účinků bylo hodně a chemoterapie by mi spíš škodila, než pomáhala. Od 18. října jsem tedy vlasy nechala růst.

A s absencí chemoterapie přišel velký zvrat. Vše bujelo jako příroda na jaře. Při chemoterapii pacienti často přicházejí nejen o vlasy, řasy a obočí, ale i veškeré ochlupení. Jak jsem si užívala léto s odloženou žiletkou, tak jsem se k ní na podzim musela vrátit. Nicméně tohle je daň, kterou budu velmi ráda platit po zbytek života, pokud by mi to zajistilo zdraví.

Po poslední dávce jsem měla chmýří jako koťátko

Už první měsíc po poslední chemoterapii se mi hlava krásně “ochlupila” a já si poprvé zašla ke kadeřnici. Po dalším měsíci už jsem měla první účes - vlasy netrčely nahoru, ale lehly si a tím pádem to vypadalo opravdu jako účes. V té době jsem také odložila šátek. Řasy a obočí začaly dorůstat stejně jako vlasy - čili měsíc po chemoterapii jsem si všimla, jak vše začalo rašit a dva měsíce po léčbě už jsem měla nádherné obočí a skoro všechny řasy zpět a to v téměř stejné délce.

První vlasy, které mi po chemoterapii narostly, byly jemňoučké jako kožíšek koťátka a také lehce našedlé, vůbec neměly svou původní barvu. Toto a fakt, že trčely nahoru, způsobily, že jsem ještě dlouho chodila se šátkem, protože jsem se necítila vůbec dobře. I když okolí se mnou nesouhlasilo a utvrzovalo mě v tom, že mi to sluší, já se necítila jako já. Upřímně mi bylo mnohem lépe s holou hlavou. Je to trochu paradox, ale je to tak.

Jiná barva a patka na druhou stranu

S novou barvou vlasů jako by se na mě ze zrcadla díval jiný člověk. Nyní, tři měsíce po poslední chemoterapii, už vlasy postupně mění barvu na mou původní. I co se týče hustoty, se vše vrátilo do starých kolejí. A za to jsem moc ráda. Zábavný je nicméně fakt, že si vlasy zřejmě řekly: "Tak, když už rosteme od začátku, pojďme růst na druhou stranu, než nás Hanka nosila předtím." Patku mám teď proto napravo, místo nalevo. Zkoušela jsem vlasy dvakrát vyfoukat na původní stranu, ale ne, prostě mají vlastní vůli. Tak ať - opět to bude nová zkušenost. A poslední věc, na kterou se těším, je, až se mi vlasy začnou kudrnatit. To se prý po chemoterapii často stává.

Vše je přesně tak, jak jsem si říkala před léčbou. Ztráta vlasů je jen dočasná a po ukončení chemoterapie se vše vrací do výchozího stavu. Neměla jsem důvod pochybovat, že se nevyléčím, i přes všechny komplikace a delší čekání na diagnózu. A stejně tak jsem neměla důvod pochybovat, že by mi vlasy, řasy, obočí (a samozřejmě i ty chlupy) nedorostly zpět.


Slovo odborníka

To, že vlasy po chemoterapii mají rozdílné vlastnosti než pacientovy původní, potvrzuje i MUDr. Martina Chodacká, primářka onkologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. "Nové vlasy mohou být nejen oslabené, ale také vlnité, a to i  v případě, že původní byly po celý život rovné. Výjimkou není ani úplně odlišný odstín či šediny, což je způsobeno narušením vlasových folikulů během léčby," rozpovídala se lékařka pro Lifee.cz.

Podle ní trvá kompletní obnova vlasového porostu 3 - 6 měsíců. "Dorůstání vlasů je závislé na tom, jak dlouho se tělo po chemoterapii tzv. čistí. Obvykle začnou vlasy růst 2 – 3 týdny po ukončení léčby. Jak rychle se do normálu vrátí, můžete ovlivnit i správnou péčí," naznačuje Chodacká a osvětluje, jak taková správná péče vypadá. "Při opětovném růstu vlasů po chemoterapii se doporučuje používat jemný šampon a kondicionér, první půlrok se nedoporučuje vlasy barvit ani kulmovat pro jejich křehkost a pro citlivost vlasové pokožky," poukazuje.

Pacientky se podle onkoložky nemusejí obávat, že by o vlasy v důsledku chemoterapie přišly nadobro. "V každém případě vlasy po skončení léčby obvykle během několika měsíců znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě než ty původní," dodává závěrem.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články