Nevěsty odkládají bílé šaty, svatební sezoně 2023 povládne oranžová. Je symbolem radosti, energie a bohatství

Oranžová svatební inspirace.
Zdroj: oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Jednoduché šaty s rozparkem. Princessdress, 2 499 KčLesklé šaty se zdobením upravené na míru. Hollywoodstyle, 6 800 KčOranžové plesové šaty s bílou výšivkou. Modnisaty, 2 619 KčŠaty pro družičky. Erika Fashion, 730 Kč+ 10 fotek+ 11 fotek

Světe, div se, ale podle nejnovějších trendů to vypadá, že letošní svatební sezoně bude dominovat oranžová. Zatímco dříve se nevěsty těšily na bílou, která bezpochyby symbolizuje vytoužený svatební den, čím dál častěji se v barvách experimentuje. Radostný oranžový odstín se objevuje v predikci trendů oblíbené sociální sítě Pinterest.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 10. 01. 2023 09:00

Bílé už odzvonilo? Pravděpodobně ne, ale určitě přestává být jedinou volbou při výběru svatebních šatů. Bílá barva jako taková symbolizuje nevinnost, čistotu a nové začátky. Dnes už ale není třeba uchovávat panenskou nevinnost až do svatební noci, a tak moderní nevěsty upouštějí i od nošení bílých šatů. Barvu si vybírají podle toho, co je charakterizuje nebo co mají rády. Tento zcela výjimečný den si chtějí hlavně užít a cítit se samy sebou.

Jak je to se svatebními šaty ve světě

V tuzemsku hraje bílá prim snad odjakživa, ve světě ale kralují jiné barvy. Například v Asii byste nevěstu v bílém hledali jen těžko. V Číně je bílá považována za barvu smutku a nosí se zde zásadně červené svatební šaty, které symbolizují radost, hojnost a štěstí. V Indii to pak bývá kromě červené také žlutá, zelená a zlatá.

Podobné je to v Africe, kde existují stovky různých etnik a každé z nich preferuje jiné svatební barvy. Od zelené, která vyjadřuje respekt k matce zemi, po zářivě žlutou, která má odehnat zlé démony. V Ghaně se dědí svatební šaty z generace na generaci, protože každá rodina má svůj vlastní vzor potisku. Pro Nigérii je zase typická sytě oranžová.

Oranžová je ztělesněním energie, radosti a očekávání

A proč by zrovna tento odstín měl ovládnout letošní svatby po celém západním světě? Možná proto, že je slavnostní a vyvolává pocit radosti. Je spojen s představou jasného západu slunce, bohatství, úrody a očekávání. Je to barva  šťavnatých pomerančů a vzrušení. Podle Pinterestu, který díky vyhledávání svých uživatelů může předpovídat budoucí trendy, bude tato barva pro svatební účely velmi žádaná.

Určitě jste si mohli všimnout, že se stále častěji objevuje i ve vašich oblíbených obchodech. Ve spojení s růžovou působí opravdu velmi optimisticky a očekává se, že ji postupně do svého šatníku zařadí i její největší odpůrci.

Pokud chystáte svatbu, dejte šanci netradičním barvám

Pokud vás představa oranžových svatebních šatů zaujala, připravili jsme si do fotogalerie pár tipů. Do oranžové můžete obléknout i družičky nebo nechat udělat oranžové dortíky. Krásně vypadají také oranžové květiny, jako denivka plavá nebo gerbera. Fantazii se meze nekladou a my věříme, že pokud bude na svatbě veselo, bude vám pak veselo i v manželství. Přejeme hodně štěstí!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články