Žhavý módní trend balletcore: Efekt baletky míří do ulic a s ním i balerínky, tylové sukně a přiléhavá body

Žhavý módní trend balletcore: Efekt baletky míří do ulic a s ním i balerínky, tylové sukně a přiléhavá body
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Balletcore v podání značky Miu Miu, který si podmanil svět módy.Baleríny ve stylu baletních piškotů. Miu Miu, 810 eurJednoduchý přiléhavý top může suplovat obvyklý taneční trikot. Urban Outfitters, 660 KčStejně tak vám v pouliční baletní výbavě nesmí chybět crop top s úzkými ramínky. Oysho, 599 Kč+ 24 fotek+ 25 fotek

Baletní piškoty, trikoty, tutu sukně a další prvky spojené s prostředím profesionálních tanečnic nacházejí opět své místo i mimo jeviště a ze světel ramp míří pod pouliční osvětlení velkoměst. Styl inspirovaný baletním světem zvaný balletcore loni oživila značka Miu Miu, když z její podzimní kolekce vzešly modely obohacené o ikonické návleky na lýtka a typickou baletní obuv upravenou pro běžný život. Už brzy tak může být z baletního stylu jeden z nejvýraznějších trendů současnosti.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 12. 05. 2023 08:00

Prvky plné elegance, ale i modely ryze nepraktické a příliš “holčičí”. To jsou atributy módy inspirované baletním prostředím, kterou ale momentálně nelze přehlížet. Minimálně ikonická baletní obuv je jedním z hlavních vzorů pro aktuální trendy obutí.

Vedle subtilních a tenoučkých balerínek do posledního detailu inspirovaných baletními “piškoty” ale najdete v nabídce i modely s páskem přes nárt v poněkud přístupnější urbanizované formě, střevíčky nazývané přídomkem Mary Jane. Ty jsou díky svému tvaru a zpracování ještě o něco vhodnější pro běžné nošení. Ať už je nese tenounká podešev nebo jsou vystaveny na výraznější strukturované podrážce s odděleným širokým podpatkem, vlivy jeviště nezapřou ani ony.

Mezi své nejnovější kousky zařadila balerínky i značka Maison Margiela, když uvedla na trh věhlasný model Tabi v ryze baletním provedení s dělenou partií pro prsty. Baletní "špičky" věrně napodobuje také mini kabelka stejné značky, která do detailu připomíná typickou taneční obuv s pevnou přední partií (prohlédnout si ji můžete ve fotogalerii). Balet zkrátka vládne světu módy.

Jako baletka se letos můžete obléknout od hlavy až k patě

Podle módních odborníků je inspirace baletním prostředím perfektním příkladem propojení sportovního a elegantního vzhledu v propracovanou módní interpretaci. Pravda, nemusíte tento trend následovat do puntíku, stačí si z něj vzít několik stěžejních prvků, vlastně si ale říkáme, proč mu nepodlehnout úplně?

Dobře padnoucí přiléhavá body i nadýchané sukně kratších i prodloužených délek nemají s prostředím běžného života žádné větší problémy, jejich ztělesnění křehké krásy navíc dodá každému baletu nakloněnému šatníku patřičně omlazující vzpruhu. A nikde není psáno, že musíte trend posedlý prostředím klasického tance kopírovat do poslední nitky.

Využijete hedvábné šaty, stužky i balerínky

Co přesně si ale pořídit, když se hodláte v příštích dnech a měsících baletem inspirovat a užít si okouzlujícího prostředí prostřednictvím vlastní módní invence? Stylistka hvězd Tanya Tamburin, kterou před časem oslovil magazín InStyle, k tomu řekla: “Berte vše. Hodit se budou tylové sukně, zavinovací, úpletové i saténové topy, měkce kašmírová body, minisukně nošené přes legíny a - především a za každých okolností - baleríny.” Je tedy jasno. Balet jako módní styl míří na scénu opravdu se vším všudy. 

Jak tedy na to? Sofistikovanější a méně názornou inspiraci baletními prvky představíte outfitem složeným z jednoduchých hedvábných šatů nebo sukně, které doplníte mohérovým či jiným úpletovým pulovrem či kardiganem. S pleteninami pak fungují i kombinace body a striktně přiléhavých skinny kalhot s naznačenými puky.

Pohrajte si s detaily v podobě stužky kolem krku nebo zavazováním kolem kotníků, které náleží k balerínám či ponožkám, a nezapomeňte ani na perfektně uhlazený drdol. Stejně tak můžete zapojit mašli jako součást klasického ohonu nebo využít prvek sametové stuhy ve formě čelenky. Držte se také univerzální barevnosti, tedy pudrových či tělových tónů, bílé, růžové a černé. Efekt baletky tančící ulicemi jistě pocítíte už po prvních krocích mezi lidmi. A bude to tanec!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články